Durian, fructul aromat și respingător deopotrivă

Durian este un fruct exotic cunoscut și sub denumirea de „Regele fructelor” în Asia de Sud datorită efectelor benefice pe care le are asupra corpului. Numele „durian” provine de la cuvântul din limba malaeză „duri” care înseamnă spin. Durianul are o formă ovală sau rotundă, iar coaja este tare și acoperită cu spini.

Acest fruct este originar din Brunei, Indonezia și  Malaysia. Astăzi fructul durian se cultivă în Thailanda, India, Sri Lanka, Vietnam, Papua Noua Guinee și alte țări asiatice. Întocmai  ca banana, durianul are valoare energetică foarte mare, este bogat în vitamine și minerale, dar nu este îndrăgit chiar de toată lumea datorită mirosului său foarte înțepător și nu tocmai plăcut. Din această cauză, în unele țări asiatice s-a interzis urcarea cu aceste fructe în mijloace de transport. Cei care au reușit să învingă greața provocată de miros au fost profund impresionați de gustul unic și plăcut al fructului.

Ce substanțe nutritive conține fructul durian și ce beneficii aduce organismului?

Fructul durian este bogat în vitamina B6 și B9, vitamina C, vitamina A, fibre, potasiu, mangan, cupru, fosfor magneziu, calciu, fier, zinc și sodiu.

Dintre vitamine, ponderea cea mai mare o are vitamina C care joacă un rol important în producerea de colagen, astfel ajută la vindecarea rănilor. Durianul este indicat și pentru a preveni anemia datorită cantității de fier și vitamina B9 din compoziție, iar vitamina B6 ajută la depășirea/prevenirea stărilor de depresie și tratează insomnia.

Pentru copii și nu numai este indicat pentru a  preveni constipația datorită fibrelor, iar potasiul ajută la fixarea calciului în oase. Durianul este bun și pentru a regla cantitatea de zahăr din sânge sau pentru a scăpa de migrene. De asemenea ajută la scăderea colesterolului, iar grăsimile simple și zaharurile energizează corpul. Datorită alcătuirii sale, fructul durian este recomandat în dieta copiilor subponderali, având un aport mare de calorii. Calciul împreună cu fosforul din compoziție asigură dinți și gingii sănătoase.

Rădăcinile și frunzele de durian sunt folosite pentru a prepara leacuri tradiționale pentru tratarea febrei sau a bolilor de piele.

Când pot introduce fructul durian în alimentația copilului?

Durianul nu este un fruct acid și nici nu prezintă risc de alergii, însă datorită mirosului său foarte urât există riscul de a fi respins de bebeluși. În țările asiatice este introdus în alimentația bebelușilor de la 6 luni. Ca în cazul oricărui aliment nou pe care i-l oferiți celui mic, mai ales că este vorba despre un fruct exotic, este recomandat să consultați înainte medicul pediatru și să urmați regula celor 4 zile.

Cum aleg și cum ofer fructul durian copilului?

Fructul durian  este destul de solid, poate cântări de la 1 până la 3 Kg şi are o formă ovală ce atinge o lungime de 30 de cm. Coaja durianului este acoperită de țepi și ascunde 4 sau 5 sâmburi foarte mari acoperiți de miez moale și cărnos de culoare gălbuie sau roșie în funcție de specie. Dacă coaja durianului este uscată acesta este vechi și mirosul este mai intens decât atunci când este proaspăt.

Durianul se vinde întreg sau doar miezul foarte bine ambalat, din luna iunie până în august. Dacă fructul este întreg se secționează în două, se scoate cu o lingură miezul și se mănâncă până la sâmbure. Durianul este folosit la deserturi (prăjituri, înghețate), dar și la mâncăruri aromate precum orez cu lapte de cocos.

Se pot folosi în diverse preparate și sâmburii de durian care se prăjesc, se coc, sau se fierb și au consistența cartofilor dulci.

Surse (ro):
http://www.foodstory.ro/travel/durian-fructul-regilor-sau-cel-mai-urat-mirositor-aliment-din-lume
http://www.descopera.ro/dnews/10357445-cel-mai-urat-mirositor-fruct-din-lume-durianul-oamenii-de-stiinta-incearca-sa-i-afle-secretele-chimice
http://www.cevabun.ro/durianul/

Surse (en):
http://lifestyle.iloveindia.com/lounge/health-benefits-of-durian-9621.html
http://health.wikinut.com/10-Health-Benefits-of-Durian/3hf3u9.m/

Sursa foto: https://flic.kr/p/8nfYR5