Pachet pentru școală – 7 idei ingenioase!

De câte ori nu te-ai întrebat ce îi pui copilului în pachet pentru școală? Cel puțin o dată, nu-i așa? Fie din cauza lipsei de timp, a inspirației sau a mofturilor celui mic. Dar ai accesat pagina potrivită, pentru că acest articol îți va oferi, pe lângă cele șapte idei ingenioase de pachet pentru școală, și alte repere generale și sfaturi prețioase care îți vor ușura munca.

Atunci când pregătești pachetul pentru școală, pleacă de la premisa că trebuie să fie variat și să conțină atât proteine, cât și cereale, legume și fructe. Iar pentru a crea acest meniu complet, gândește-te la ideea „câte puțin din fiecare”. În sensul acesta, ideale sunt caserolele compartimentate. Spațiile mici cu care sunt prevăzute vor fascina copilul, iar mâncatul va deveni o plăcere. Mai mult decât atât, și pentru tine va fi o provocare. Doar nu poți lăsa un compartiment neumplut, nu? Ai grijă, însă, la micile detalii! Asigură-te că recipientul poate fi deschis de copilul tau fără ajutorul unui adult. Iar sistemul de închidere să fie etanș. Nimeni nu-și dorește ca hrana depozitată să se răstoarne în ghiozdanul copilului tău!

Trucuri pentru pachetul de școală pe care și-l dorește:

• În sandvișul copilului tău poți combina o felie de pâine albă (de casă) cu una de pâine integrală. Bicolor, sandvișul va deveni mai atractiv.
• Oferă-i fructe și legume gata porționate: castravetele tăiat bastonașe, mărul feliat, portocala decojită. De asemenea, fructele pot fi stropite cu puțină zeamă de lămâie pentru a nu oxida.
• Poți oferi nuci și fructe uscate/deshidratate – stafide, curmale, merișoare, prune. Dar atenție! Acestea trebuie mâncate cu grijă, deoarece se pot lipi de dinți și pot cauza eventuale carii.
• Evită dulciurile din comerț, bogate în zahăr și grăsimi. Găsește alternative mai sănătoase, pregătite acasă, chiar împreună cu copilul tău.
• Evită sucurile acidulate sau cele foarte dulci. Pentru a-l feri de tentația băuturilor din comerț, pregătește-i de acasă o sticlă cu apă, lapte sau un suc de fructe, proaspăt stors dimineața.

7 idei de pachet pentru școală

1. Brioșe sărate
Cu roșii, brânză sau semințe, brioșele te pot scoate din impas într-o dimineață mai aglomerată. În plus, sunt o gustare colorată și ușor de gestionat.

2. Wrap cu avocado
Lipia poate fi o alternativă mai atractivă la clasicul sandviș. Pune lipia într-o tigaie încălzită, apoi adaugă ciuperci tocate și trase la tigaie, cașcavalul ras și câteva felii de avocado. Împacheteaz-o după ce cașcavalul s-a topit și a legat compoziția.

3. Mini-pizza
Poți crea aceste mini-pizza pornind de la jumătăți de chiflă asezonate cu sos de roșii, mozzarella și alte ingrediente pe placul copilului tău – porumb, ciuperci, măsline.

4. Paste
De preferat, cele integrale, pastele pot fi combinate cu diverse sosuri. Alege paste cu forme atractive și ușor de mâncat. Pentru o mai mare eficiență, le poți fierbe de seara și depozita în frigider până dimineața.

5. Clasicul sandviș reinventat
Orice tartină te-ai gândit să pregătești, decupeaz-o într-o formă atractivă – steluță, inimioară, brad sau orice altceva. În felul acesta, copilul tău se va bucura de o gustare originală. Iar cu ce rămâne îți poți completa propriul mic-dejun.

6. Rulouri cu hummus și legume
Baza acestui fel de mâncare este tot lipia. De data aceasta, împărțită în sferturi pentru a forma un rulou. O poți unge cu hummus peste care adaugi, după preferință, cuburi de castravete, salată, ardei roșu sau rondele de ou fiert.

7. Adaptează micul dejun
De cele mai multe ori, poți recicla un mic-dejun bogat și consistent într-un prânz hrănitor și sănătos. Nu ezita, deci, să împachetezi copilului tău un ou fiert, un iaurt sau câteva clătite. De data aceasta, pachetul nici nu are nevoie de vreo pregătire specială, fiind servit, după bunul plac, din compartimentele caserolei sale.

Indiferent ce va conține următorul pachet pentru școală, îți recomand un ultim sfat – implică și copilul în alegerea ingredientelor, dar și în pregătirea lor. Profitați de momentele de liniște de la finalul săptămânii pentru a stabili împreună meniul. Alegându-și legumele și fructele preferate, te asiguri că pachetul va fi savurat cu succes.

Articol de Adela Petruse

Surse:
https://www.moneycrashers.com/healthy-easy-school-lunch-ideas-pack-kids/
https://realfood.tesco.com/curatedlist/lunchbox-ideas-for-kids.html
https://www.nhs.uk/change4life/recipes/healthier-lunchboxes
https://www.blessthismessplease.com/6-easy-pinwheel-recipes-for-lunch-boxes/
https://www.blessthismessplease.com/5-secrets-to-healthy-packed-lunch-success/

Sursă foto: Unsplash