Îngrijirea dinților poate fi o provocare pentru orice om, cu atât mai mult pentru un copil sau bebeluș.
Începerea diversificării alimentației unui bebeluș este urmată îndeaproape de apariția dinților. Oare este exagerat să ne gândim la igiena orală, cariile dentare sau măsurile de prevenire a lor încă de la o vârstă atât de fragedă? Eu cred că nu, de aceea m-am documentat despre acest subiect.
Caria dentară este una dintre cele mai răspândite boli cronice la copiii mici. De aceea este important ca părinții să știe că prevenirea cariilor începe chiar înainte de erupția dentară. La bebeluși, cariile apar de obicei sub forma unor pete sau linii albicioase, prezente mai ales pe incisivii de pe maxilar, care sunt primii apăruți și cel mai puțin protejați de salivă.
Igiena orală
Pentru a asigura o igienă orală bună și a preveni cariile la bebelușii sugari, mama poate curăța gingiile copilului după fiecare alăptare, cu o compresă sterilă îmbibată în ceai de mușețel. O puteți înfășura pe deget și puteți șterge ușor gingia, limba și obrajii. Chiar dacă la început e posibil ca bebelușul să opună rezistență, gândiți-vă la efectele pe termen lung și fiți siguri că în timp se va obișnui cu această rutină.
Odată cu apariția primului dinte, puteți folosi o periuță foarte moale, dar numai pe dintișor și fără pastă de dinți. În restul gurii continuați să ștergeți cu compresa umedă. Pe măsură ce vor apărea mai mulți dinți, veți renunța la compresă. Nu uitați să periați și limba, iar în momentul în care sugarul are doi dinți alăturați, puteți folosi chiar și ața dentară.
De la vârsta de 18 luni puteți să folosiți și pastă de dinți fluorurată cât un bob de mazăre sau chiar mai puțină. După vârsta de 6 ani puteți lua în calcul eventual și folosirea apei de gură, dar numai la recomandarea medicului stomatolog.
Cea mai importantă spălare pe dinți la sugar este cea de dinainte de culcare. Tot acest ritual poate fi puțin dificil și greoi la un bebeluș însă, în timp, va da rezultate și copilul își va crea o rutină sănătoasă a igienei dentare. Cel mai probabil vă veți ajuta copilul să se spele pe dinți până la vârsta de 6 ani.
Posibile cauze ale cariilor dentare la copii:
- folosirea de către copii a acelorași tacâmuri sau ustensile cu cele ale părinților. Saliva de pe ustensile conține bacteriile cauzatoare de carii.
- contactul prelungit al dinților bebelușului cu lichide ce conțin zahăr (lapte, formule de lapte, sucuri îndulcite sau siropuri).
- lăsarea în pat a bebelușului cu sticla de lapte, suc sau orice produs cu conținut de zahăr. Zahărul, dulciurile și acizii atacă smalțul dinților și favorizează apariția cariilor de biberon. Îndepărtați biberonul după ce copilul a mâncat sau când trebuie să doarmă. Probabilitatea apariției cariei de biberon crește cu cât timpul de expunere al dinților la lichidele dulci este mai mare.
- lipsa unei igiene orale după mesele principale sau înainte de somnul de noapte.
Măsuri de prevenire a cariilor dentare la copii
- menținerea unei bune igiene orale a copilului;
- folosirea după vârsta de 18 luni a unei paste de dinți fluorurată pentru protejarea smalțului dinților;
- examinarea periodică a dinților bebelușului pentru a observa din timp apariția cariei și tratarea ei;
- nelăsarea copilului să doarmă cu biberonul în gură – mai bine folosește o suzetă;
- evitarea pe cât posibil a lichidelor ce conțin zahăr;
- vizitarea medicului stomatolog într-o perioadă de 6 luni de la apariția primului dinte, dar nu mai târziu de vârsta de 12 luni. La această vizită medicul va evalua riscul de apariție a cariilor, igiena deficitară, aportul mare de zahăr sau defectele de smalț.
Menținerea sănătății dinților este un lucru de care ar fi bine să ținem cont toată viața. Obiceiurile bune se învață încă din copilărie, iar rolul părinților este unul extrem de important.
Sursa (ro): http://www.romedic.ro/igiena-orala-la-bebelusii-sugari-0P15959
Sursa foto: http://flic.kr/p/6v1J1m