Tamarind sau curmale indiene

Originar din Africa, tamarindul este cultivat preponderent în India şi America Centrală. Poate atinge înălţimi de 15-20 de metri şi este un copac care se menţine verde pe tot parcursul anului. Are o dezvoltare lentă şi viaţa lungă, iar circumferinţa sa poate atinge şi 7,5 metri. Fructele sale sunt păstăi cu seminţe tari de culoare maro, învelite cu o pulpă cleioasă.
Cu un gust dulce acrişor, uşor picant, tamarindul este unul dintre cele mai răspândite condimente folosite în bucătăria sud-asiatica şi este un ingredient esenţial în pregătirea celebrului sos Worcestershire.

Ce substanțe nutritive conţin fructele de tamarind și ce beneficii aduc?

Precum cele mai multe alimente bine înrădăcinate în istoria antică, tamarindul are nenumărate utilizări medicinale: uşurarea digestiei, proprietăţi laxative, alinarea disconfortului stomacal, tratarea paraziţilor intestinali şi a afecţiunilor biliare. Poate fi utilizat de asemenea în cazuri de: febră, reumatism, diverse inflamaţii sau insolaţie.
Fructele de tamarind conţin uleiuri volatile esenţiale, minerale, vitamine şi fibre. Pulpa ce înconjoară seminţele este o bogată sursă de NSP (polizaharide fără amidon) sau fibre. 100 g de fruct acoperă mai mult de 13% din necesarul zilnic de fibre, ajutând la prevenirea constipaţiei. Fibrele se atașează de toxinele din alimente, ajutând la protejarea colonului. În plus, acestea colectează şi sărurile biliare scăzând şansele de a fi reabsorbite în colon și ajută mai departe la scăderea nivelului de colesterol (tip LDL) din corp.
Tamarindul este bogat şi în acid tartric, care-i oferă un gust acru şi acţiune antioxidantă, care protejează corpul împotriva radicalilor liberi. Compuşii activi volatili precum: limonen, geraniol, safrol, acid cinamic, salicilat de metil, acid pirazin au efect antioxidant, antiseptic, digestiv şi anti-cancerigen. Acest condiment aromat este bogat în minerale: cupru, potasiu, calciu, fier, seleniu, zinc şi magneziu, precum şi vitamine vitale precum: vitamina B1 (tiamina), vitamina A, vitamina B9 (acid folic), vitamina B2 (riboflavina), B3 (niacina) şi vitamina C.
100 de grame de tamarind conţin: 36% din tiamina, 35% din fierul, 23% din magnesiul şi 16% din fosforul recomandate pentru consumul zilnic.

Când pot introduce tamarindul în alimentația copilului?

Este recomandat că introducerea tamarindului in alimentatia copilului să se facă după vârsta 1 an, respectând regulă celor 4 zile, asemenea altor alimente. Mâncarea se condimentează progresiv, urmărind reacţia copilului la noul gust.
Nu au fost raportate reacţii alergice şi este considerat un aliment sigur pentru a fi folosit în timpul sarcinii (ca adjuvant în tratarea greţurilor) şi în alimentaţia copiilor. Totuşi, este recomandată utilizarea acestui condiment cu precauţie datorită lipsei de studii în privinţa copiilor mici şi a femeilor însărcinate sau care alăptează.

Cum aleg și cum folosesc tamarindul?

Tamarindul este un ingredient de bază în bucataria Indiana şi este folosit în prepararea de curry sau chutney, mâncăruri cu linte, acrirea supelor sau alături de peşte. Tamarindul se găseşte sub formă de pastă sau fruct proaspăt. Este preferată folosirea fructului proaspăt şi conservarea acestuia prin îngheţare.

Surse:
http://foodfacts.mercola.com/tamarind.html
http://www.botanical-online.com/english/tamarind.htm
http://www.nutrition-and-you.com/tamarind.html
http://www.botanical-online.com/english/tamarind_contraindications.htm

Sursa foto:
https://flic.kr/p/zPpPf