Aloe vera, seva sănătății

Cunoscută și prezentă în multe case, planta de aloe este folosită pentru împrospătarea aerului din locuință, pentru detoxifierea organismului, cicatrizarea rănilor, calmarea arsurilor solare sau de orice fel, dar și pentru diminua ridurile. Denumirea de aloe provine din limba arabă unde „aloeh” înseamnă „sevă cristalină și amară”, iar „vera ” în latină înseamnă „adevărată”.  Numele plantei se datorează efectului terapeutic foarte puternic.

Ce substanțe nutritive conține aloe vera și ce beneficii aduce organismului?

Planta de aloe este o sursă importantă de vitamina A, vitamina B12, vitamina C, vitamina E, proteine, calciu, crom, cupru, fier, sodiu, magneziu, zinc, fosfor. Pe lângă acestea, aloe vera mai conține un mineral destul de rar întâlnit, germaniu, responsabil de calmarea durerilor, tratarea problemelor cu vederea, a dereglărilor cardiace și întărirea sistemului imunitar. Plantă bogată în enzime și aminoacizi aloe vera  ajută la regenerarea țesuturilor și la menținerea elasticității pielii.

Seva plantei de aloe are proprietăți antiinflamatorii, antivirale, antiseptice, detoxifiante și de stimulare a colagenului. De asemenea, consumul de aloe accelerează și normalizează metabolismul, regenerează vilozitățile intestinale. Planta de aloe reprezintă un remediu și în cazul unor afecțiuni precum: artrită, afecțiuni ale prostatei, bronșită, cefalee, cistită, febră musculară, furunculoze, herpes sau în combaterea efectelor secundare ale chimioterapiei și radioterapiei. Datorită substanțelor nutritive pe care le conține, este și un bun antidepresiv.

Pentru copii, planta de aloe este benefică, deoarece favorizează absorbția elementelor nutritive din alimentație, iar în plus poate fi folosită în tratarea alergiilor, astmului, anemiei, răcelilor și a constipației.

Extern, seva de aloe vera se folosește pentru estomparea ridurilor, în afecțiuni ale unghiilor, erupții cutanate, psoriazis, vergeturi, varice. Este un bun hidratant, de aceea reprezintă un remediu pentru pielea uscată.

Când pot introduce aloe în alimentația copilului?

Sucul de aloe este foarte sănătos, dar ca în cazul oricărei plante medicinale, este indicat să se evite excesul. Acest suc se poate administra bebelușilor de la vârsta de 6 luni, fie dimineața înainte de masă, fie seara înainte de culcare. Pentru mai multă siguranță și pentru a evita eventuale neplăceri, solicitați părerea medicului pediatru și respectați regula celor 4 zile.

Extern se poate folosi gelul de aloe sau seva, încă din prima zi de viață a bebelușului, pentru a hidrata pielea și pentru a preveni iritațiile de la scutec.

Cum aleg și cum ofer copilului aloe?

Ar fi indicat să țineți aloe vera ca plantă de interior, pentru a avea atât aerul împrospătat cât și sucul la îndemână pentru utilizări interne sau externe. Trebuie reținut că sucul se obține din frunzele mature ale plantei și că oxidează foarte repede. Dacă trebuie totuși să apelați la gelul de aloe comercializat, alegeți un gel organic din magazinele naturiste.

Intern: sucul de aloe (obținut din stoarcerea frunzelor fără coaja acestora)/gelul se diluează cu apă înainte de a fi consumat.

Extern: gelul de aloe se folosește pentru a trata eczeme, arsuri solare, dureri musculare sau pentru a cicatriza și dezinfecta răni. Seva de aloe/gelul se masează ușor pe locul iritat, uscat până acesta intră în piele.

 

Surse(En):
http://happyandraw.com/top-12-benefits-of-aloe-vera/
http://www.herbwisdom.com/herb-aloe-vera.html
http://everydaylife.globalpost.com/use-aloe-vera-newborns-35792.html
http://blog.greenkiddie.co.uk/how-aloe-vera-can-help-treating-baby-and-toddlers-eczema/
Surse( Ro):
http://www.csid.ro/plante-medicinale-fitoterapice-si-gemoterapice/aloe-vera-aloe-barbadensis-11431678/
http://www.universallight.go.ro/Plante/ALOE_vera.html
http://www.one.ro/beauty/arta-de-a-fi-frumoasa/aloe-vera-adevarata-planta-a-nemuririi-8092910
Sursa foto: https://flic.kr/p/AbNrY
 

 

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it