Hummus (pastă de năut) – o pastă pe care poți să ajungi să o adori. Merge în combinație cu foarte multe legume. Combinația mea preferată: cu sfeclă coaptă.
Ingrediente
- 200 gr năut
- 1/4-1/2 de cană apă, în care a fiert năutul
- 4-6 linguri tahini
- 3 căței usturoi
- sucul de la o lămâie, (în acest caz rețeta devine potrivită pt copiii peste 1 an)
- un praf sare
- boia de ardei, (opțional, după vârsta de 1 an)
Paşii necesari preparării
- Lăsăm năutul la înmuiat peste noapte, timp în care își va dubla volumul. Citiți importanța acestei etape în articolul despre năut (Cum se prepară).
- A doua zi, înlocuim apa în care a stat peste noapte cu o cantitate nouă de apă care să acopere năutul cu câteva degete.
- Adăugăm în apă puțină sare sau puțin bicarbonat de sodiu (pentru a se înmuia boabele mai repede). Acoperim vasul (nu în totalitate) și fierbem cam o oră, până este bine pătruns, dar nu zdrobit. După ce se răcește vom putea curăța năutul de pielițe, frecându-l ușor în palme.Nu aruncăm apa în care a fiert.
- Usturoiul se pisează și se amestecă cu pasta tahini și după caz cu sucul de lămâie. Condimentați cu puțină sare. Cu cât folosiți mai mult tahini, cu atât pasta hummus va fi mai cremoasă. Testați gustul, consistența și preferințele copiilor.
- Pasați năutul împreună cu lichidele și mai adăugați puțină apă până obțineți consistența dorită.
- Dacă nu v-a rămas suficientă apă de la fierbere, puteți folosi și apă obișnuită. Apa ajută la obținerea unei consistențe pufoase, aerate. Se poate presăra peste produsul final puțină boia de ardei dulce sau chiar chimion și câteva picături de ulei de măsline. Dacă aveți, cele mai bune condimente pentru hummus, recomandate de arabi sunt șofranul sau sumacul.
- În pasta hummus se pot pasa și legumele preferate. Astfel veți obține multe variante de hummus pentru bebeluși, dar și pentru invitații de la petrecere. Posibile variante: cu vinete coapte, cu cartof dulce, cu sfeclă coaptă, cu ardei copți, cu măsline.
Se poate servi cu bucăți de grisine din legume (ardei, castraveți, morcovi), roșii cherry, ridichi, alături de o salată tabuleh sau în bucăți de salată verde, andive, ardei gras.
Update: Materialul video cu prepararea rețetei din cadrul emisiunii Totul despre mame:
Sursă foto: http://flic.kr/p/bxJgCi