7 plante uimitoare care vestesc primăvara

A sosit primăvara, iar pajiștile, pădurile, dar și piețele sunt pline cu plante sălbatice, cu frunze verzi, gust uimitor și o mulțime de beneficii pentru organism. Astăzi vă vom prezenta 7 plante uimitoare care vestesc primăvara și pe care nu trebuie să le ratați!

7 plante uimitoare care vestesc primăvara

Păpădie

Motiv de joacă pentru copii atunci când este plină de puf, o povară pentru grădinarii care nu știu cum să mai scape de ea, păpădia este prea puțin apreciată pentru calitățile sale nutritive și medicinale.
Știați că rădăcinile se pot folosi ca stimulent al poftei de mâncare și al digestiei, pentru probleme de ficat și vezică biliară, iar frunzele pot fi utilizate pentru tratarea bolilor hepatice și în prevenirea osteoporozei? Deși nu se mănâncă, florile de păpădie pot fi și ele folosite, căci emană etilen, un gaz care ajută la coacerea fructelor (se introduc într-o pungă de hârtie împreună cu fructele).

Păpădia este bogată în vitamina A, C, D, vitamine din complexul B, fier, calciu, magneziu, potasiu și zinc, dar este şi o sursă importantă de lecitină.

Untișor (creson)

Untișorul, o plantă care crește spontan prin păduri cunoscută și ca sălățică, creson, năsturel sau salata ursului, este o altă comoară a primăverii. Cu un conținut caloric redus, este foarte bogat în antioxidanți și are o concentrație mare de vitamina C. Reprezintă o sursă excelentă de vitamina K, vitamina Avitamine din complexul B, cuprucalciu, potasiumagneziu și fosfor.

Consumul de untișor poate proteja organismul împotriva osteoporozei, anemiei, chiar și a unor tipuri de cancer. Medicina alternativă folosește untișorul pentru tratarea digestiei dificile, alergiilor, acneei, varicelor și hemoroizilor.

Urzici

O plantă care nu umblă cu jumătăți de masură: fie o adori, fie o detești. Indiferent de preferință, beneficiile consumului de urzici nu pot fi contestate. Urzicile au efect diuretic fiind folosite în tratarea infecțiilor tractului urinar sau a pietrelor la rinichi, dar și în tratarea hipertensiunii. Dar asta nu este tot: previn anemia, combat tusea, fluidifică sângele, combat diareea, luptă împotriva viermilor intestinali, cicatrizează rănile și stimulează digestia.

Ștevie

Un excelent înlocuitor pentru lămâie sau borş în ciorbe, ştevia este mai mult decât un simplu ingredient culinar, fiind folosită şi ca plantă medicinală pentru reducerea inflamaţiilor tractului respirator, ca adjuvant în tratarea infecţiilor bacteriene, dar şi pentru efectul său diuretic.
Ștevia este o bună sursă de vitamina A, vitamina C, fibre, fiermagneziupotasiufosfor şi calciu, dar şi de compuşi organici cu efecte antivirale, antialergice, antiinflamatorii, antitumorale: flavonoide şi antocianine.

Lobodă

Loboda sau spanacul francezului previne și combate astenia de primăvară, contribuie la detoxifierea organismului, este folosită în tratarea afecțiunilor pulmonare și a durerilor de stomac. O excelentă sursă de vitamina C (conține 120-140 mg de vitamina C de la 100 de grame de frunze), cu o concentrație de două ori mai mare decât kiwi și lămâia. Are acțiune ușor laxativă, diuretic-depurativă, remineralizantă, vitaminizantă, emolientă și calmantă.

Leurdă

Leurda sau usturoiul sălbatic este o plantă folosită de mii de ani în scopuri medicinale ca detoxifiant, pentru curățarea sângelui, a sistemului digestiv și a plămânilor. În compoziția sa se găsesc: vitamina A, vitamina C, complexul vitaminic B, calciufier, fosfor, sodiu, cupru, precum și compuși sulfurați de la care vin gustul și mirosul specific plantelor din familia Allium.

Măcriș

O plantă cu gust acrişor, măcrişul are efect antibiotic, ajută la tratarea astmului, a gripei sau a bronşitei, ajută la stablizarea tensiunii arteriale, la buna funcţionare a creierului și la reglarea sistemului digestiv. În plus, îmbunătăţeşte memoria, contribuie la menținerea sănătăţii vederii, previne bolile inimii, ajută la eliminarea toxinelor din organism și are proprietăţi antitumorale.

Măcrişul conţine vitamina Bvitamina Cvitamina Amagneziufier, iod, sulf, potasiu, fosfor, acid folic, antioxidanţi și calciu.

Sursa foto: https://flic.kr/p/9JyrBG