Ce e de făcut când bebelușul se îneacă cu mâncare?

Curiozitatea și imprevizibilitatea unui bebeluș nu au limite.

De cele mai multe ori percepem curiozitatea ca pe ceva esențial în descoperirea lumii în care trăim. Alteori însă, ne speriem de ce poate păți bebelușul cel extrem de curios.

Atunci când vine vorba de diversificarea alimentației unui bebeluș, mulți părinți se îngrozesc numai la gândul că se poate îneca cu mâncare. Ca să nu mai vorbim de ce se poate întâmpla când îi oferim acestuia “Finger food”.

E aproape imposibil să fii atât de prevăzător cu un copil ca să-i anticipezi toate mișcările. Și asta pentru că suntem oameni și nu roboți.

Important este însă să învățăm ce anume putem face pentru ca micuțul nostru să fie în siguranță.

Iată o serie de alimente care pot reprezenta un pericol de înec:

Sufocarea apare atunci când copilul nu mai poate respira din cauza unui aliment, a unei jucării sau a oricărui alt obiect ce îi blochează căile respiratorii (gât sau trahee).

Căile repiratorii pot fi blocate complet sau parțial. O blocare completă reprezintă o urgență medicală. O obturare parțială poate deveni rapid o urgență dacă bebelușul nu mai poate inspira și expira suficient. Un prim ajutor oferit rapid în cazul sufocării poate salva viața bebelușului.

Poate vă întrebați dacă nu cumva este necesar să urmați un curs special de prim ajutor. Dacă aveți posibilitatea, cu siguranță vă va fi util. Dacă nu, iată câteva lucruri pe care le puteți face în cazul în care bebelușul se îneacă:

PASUL 1: Evaluați rapid situația

Dacă la un moment dat bebelușul nu poate plânge sau tuși, înseamnă că ceva îi blochează căile respiratorii și va trebui să îl ajutați să îl scoată afară. S-ar putea să scoată sunete ciudate sau să nu scoată niciun sunet în timp ce deschide gura și pielea să capete o culoare roșie sau albăstrui-vineție.

În cazul în care începe să tușească înseamnă că are căile respiratorii blocate parțial. Lăsați-l să tușească în continuare, tusea fiind cea mai eficientă în astfel de situații.

Dacă nu poate tuși, apelați imediat numărul de urgență în timp ce începeți manevra Heimlich.

PASUL 2: Încercați dislocarea obiectului aplicând manevra Heimlich

  1. Așezati bebelușul cu fața în jos pe antebraț,  susținându-i bărbia cu mâna.
  2. Sprijiniți-vă antebrațul pe coapsă și aplicați 4 lovituri pe spate, între omoplații bebelușului. Loviturile trebuie să fie ferme, dar mai blânde decât în cazul unui adult.
  3. Dacă această manevră nu dă rezultate, întoarceți copilul cu fața în sus și apăsați de 4 ori în cutia toracică, punând 2 degete la un lat de deget sub o linie imaginară ce unește mameloanele. Apăsați în jos și înainte, spre cap.
  4. Repetați ambele proceduri dacă este nevoie.
În cazul în care copilul este mai mare de 1 an, manevra Heimlich se aplică astfel:
  1. Așezați-vă în spatele copilului cu brațele în jurul taliei sale.
  2. Plasați degetul mare pe abdomenul copilului, între ombilic și stern.
  3. Acoperiți pumnul strâns cu cealaltă mână și efectuați 4 mișcări de împingere în sus, rapid și cu forță.

Această manevră crește presiunea în abdomen, împingând diafragma în sus. Aceasta, la rândul său, duce la creșterea presiunii aerului din plămâni, forțând astfel ieșirea corpului străin din trahee. Repetați manevra de 6 sau 10 ori, până când copilui reușește să scoată obiectul prin tuse. Dacă obiectul aspirat pe trahee apare în gura copilului sau în gâtul acesteia, îndepărtați-l cu degetele.

În cazul în care copilul este întins pe jos, puneți podul palmei pe abdomenul lui, între ombilic și stern. Apoi, puneți cealaltă mână peste prima, ținând coatele întinse. Efectuați 4 mișcări de împingere în jos și către cap, rapid și cu forță.

Mai multe informații despre această metodă precum și despre inventatorul ei, Henry J. Heimlich, puteți citi aici: http://www.heimlichinstitute.org.

Inițial, subiectul mi s-a părut înspăimântător. Ulterior am conștientizat cât de important este ca un părinte să știe cum să acționeze în cazuri de urgență, iar situația în care bebelușul se îneacă cu mâncare poate fi una foarte des întâlnită. Astfel, imprevizibilitatea se diminuează, locul ei fiind luat de siguranță.

  Surse: http://babyparenting.about.com/od/nutritionandfeeding/f/chokingfoodlist.htm http://www.romedic.ro/manevra-heimlich-la-un-sugar-0P1046 http://www.babycenter.com/0_infant-first-aid-for-choking-and-cpr-an-illustrated-guide_9298.bc Sursa foto: http://children.webmd.com/guide/choking-rescue-procedure-baby-younger-than-1-year