Despre ou putem spune că eeste un aliment important pentru nutriție, bogat în minerale, vitamine, grăsimi și proteine.
Voi face în continuare referire la oul de găină ca aliment pe care îl putem oferi copilului în contextul diversificării alimentației, fiind tipul de ou cel mai des consumat.
Când pot introduce ou în alimentația copilului ?
Am găsit în diverse surse că vârsta la care putem adăuga oul în alimentația bebelușului este 6, 7 sau 8 luni.
Cel mai des, în România, 8 luni este vârsta indicată pentru introducerea gălbenușului de ou în alimentația bebelușului. Termenul de 8 luni vizează posibila reacție alergică la ou, în principal la 3 proteine care se găsesc în albuș.
Deși cel mai des apar alergii la albuș, există și cazuri rare de alergii dezvoltate la gălbenuș.
Medicul recomandă să începem prin a-i oferi bebelușului câte un sfert de galbenuș, apoi jumătate, 3 sferturi, pana la un gălbenuș întreg, de 2 ori pe săptamană.
Albușul e indicat pentru a fi introdus în alimentația copilului după vârsta de 1 an.
Dacă aveți în familie istoric alergen e important sa discutați cu medicul pediatru pentru a stabili data la care puteți să adaugați oul în alimentația copilului.
Ce înseamnă reacție alergică și ce este alergia la ou?
Reacția alergică la alimente se referă la reacția organismului la o substanță inofensivă, pe care acesta o interpretează ca fiindu-i dăunatoare.
Odată “confruntat” cu alergenul, corpul uman dezvoltă anticorpi. La a doua întâlnire cu substanța respectivă manifestă reacții alergice ca: urticarie, înroșirea feței, durere de burtă, diaree, greață, vomă, dificultate în a respira, accelerarea bătăilor inimii, tensiune scăzută.
Vorbind specific despre ouă, prepararea lor termică poate distruge o parte dintre alergeni, însă nu pe toți, ceea ce se traduce prin faptul că unele persoane pot avea reacții alergice la ouăle crude, dar la cele gătite nu.
Ca majoritatea alergiilor, și cea la ouă se manifestă cel mai des în copilărie. Copiii depășesc perioada critică și alergia dispare până la cel târziu 3 ani.
Ca măsură de precauție, începând cu anul 2005, țările membre ale Uniunii Europene sunt obligate să specifice clar pe produsele pre-ambalate dacă au conținut de ouă sau urme de ouă.
Ce substanțe nutritive conține oul?
Cea mai mare calitate a oului este dată de conținutul mare de substanțe nutritive, raportat la numărul de calorii: 13 vitamine și minerale în doar 70 de calorii. Gătindu-i bebelușului o mâncare cu ou, îi oferim într-o cantitate mică de hrană aproape toate elementele nutritive de care are nevoie zilnic pentru a crește sănătos.
Proporția cea mai mare de substanțe hrănitoare din ou se găsește în gălbenuș: toată cantitatea de vitamine A, D și E. Acidul folic se găsește aproape în întregime în gălbenuș, iar grăsimea se găsește în totalitate în gălbenuș.
Mai exact, gălbenușul conține 50% apă, 30% grăsimi și 16-20% proteine totale. Conținutul unui singur ou asigură pentru organism între 15 și 30% din necesarul zilnic al vitaminelor A și B.
Albușul, pe de altă parte, este compus din 88% apă și 12-13% albumină (proteină de cea mai pură calitate).
Oul este unul dintre puținele alimente care conțin în mod natural vitamina D.
Alte vitamine și minerale pe care le putem consuma din ouă sunt: luteina, vitaminele B1, B2, B6, B12, calciu, sodiu, potasiu, fosfor, fier, zinc, magneziu.
Oul conține substanțe importante pentru dezvoltarea organismului, astfel încât îl putem cataloga drept un aliment esențial pentru alimentația bebelușului și, mai târziu, a copilului. Mai mult decât atât, conținutul de xantofile și luteină (antioxidanți naturali) au funcții importante în fiziologia oculară. Rolul lor este de a preveni procesele de patologie oculară la persoanele de vârsta a III-a, în special cataracta și degenerescența maculară la adulți.
Cum se gătește oul?
Înainte de a folosi oul în mâncare, e important să îi spălați bine coaja, cu apă rece.
Oul se poate consuma fiert în coajă sau făcut în apă sau la aburi. Poate fi prăjit (ou ochi sau omletă) ori pregătit la cuptor, în sufleuri.
Pentru copilul mai mic de 1 an, este foarte important ca oul să fie foarte bine fiert/copt. Atunci când oul rămâne crud, riscul este să infectam copilul cu o bacterie periculoasă pentru sănătatea lui, Salmonella.
Indiferent cum le pregătiți, alegeți ouă din surse de încredere, preferabil de la păsări crescute organic.
O idee care mi-a folosit în timp, a fost să-i spun copilului meu ce se găsește în farfuria lui. Mai ales dacă e vorba despre o mâncare care îl încântă. De câte ori folosim ouă în mâncare, îi cer ajutorul lui Mihai la preparare. Și așa, dintr-un ou, ajungem să avem în farfurie 3 sferturi, câteodată, iar el abia așteaptă produsul final pentru devorare. Îi place gustul, îi place și faptul că el a contribuit la pregătirea mâncării (în mod esențial, bineînțeles).
Surse (en)
http://en.wikipedia.org/wiki/Egg_%28food%29
http://www.eatwell.gov.uk/healthissues/foodintolerance/foodintolerancetypes/eggallergy/
http://www.allergyuk.org/allergy_whatis.aspx
Sursă foto:
http://www.flickr.com/photos/40386529@N04/3716585779