1. MICUL DEJUN: sandwich cu pastă de semințe de dovleac și pastă tahini, banană și miere
Amestecați câte o lingură din cele două paste din semințe. Ungeți pasta tartinabilă astfel obținută pe o felie de pâine. Adăugați o banană tăiată felii și îndulciți cu miere și veți opține un sandwich sănătos, lejer și plin de energie.
Cele 2 feluri de semințe sunt bogate în minerale necesare unui copil activ: magneziu, fier, calciu, potasiu. Varianta cu unt de arahide o puteți găsi aici.
2. PRIMA GUSTARE: budincă cu carob (pudră de roșcove)
Cerealele integrale conțin complexul vitaminic B, cu rol important în producerea energiei la nivel celular, în dezvoltarea fizică a copiilor, măresc capacitatea de concentrarea și memorare.
Budinca de carob conține cereale integrale (orez și mei), surse sănătoase de carbohidrați și proteine, carob (bun și pentru copiii cu reflux gastro-intestinal) și banană (îndulcitor și sursă de potasiu).
3. PRÂNZ: supă cremă de sfeclă roșie și pastă de urzici
Sfecla roșie energizează și remineralizează organismul. Supa cremă din această legumă este dulce acrișoară. Avocado contribuie cu consistența lui cremoasă și cu grăsimi sănătoase.
Urzicile, acum prin piețe, sunt diuretice naturale. Fluidizează sângele, combat tusea și au un conținut ridicat de vitamina C. Adică exact ce au nevoie copiii în această perioadă de tranziție dintre anotimpuri. Serviți pasta de urzici cu orez integral sau cu mămăligă pentru un plus energetic.
4. A DOUA GUSTARE: batoane granola
Încercați batoanele granola făcute în casă în locul celor din comerț pline de zahăr procesat. Vor ține de foame copiilor între reprizele de alergat din parc. Pentru un plus de dulce și fier, adăugați o mână de fructe uscate (curmale, stafide, merișor).
5. CINĂ: tartă cu dovlecei și fasole verde
Fasolea verde are calități diferite de cea uscată. Este mai ușor de digerat și conține calciu, vitamina K, vitamina A și magneziu.
Ce îmi place la acestă rețetă este că folosește iaurt în loc de smântână dulce ca în majoritatea rețetelor. Dacă vreți o variantă și mai sănătoasă, înlocuiți jumătate din cantitatea de făină albă cu făină integrală. Veți avea nevoie, cel mai probabil, de puțin mai multă apă pentru a lega aluatul. Coaceți mai întâi aluatul singur pt 10-15 minute, apoi adăugați și compoziția, urmând pașii din rețetă.
Mic dejun: sandwich cu pastă de semințe de dovleac și pastă tahini, banană și miere
Prima gustare: budincă cu carob
Prânz : supă cremă de sfeclă roșie și pastă de urzici
A doua gustare: batoane granola
Cină: tartă cu dovlecei și fasole verde