Ulei de dovleac pentru digestie și imunitate

Uleiul din semințe de dovleac mai este numit popular și „farmacie într-o coajă de nucă” datorită proprietăților sale de vindecare. Obținut prin presarea la rece a semințelor de dovleac, uleiul sintetizează toate elementele biologic active conținute de sămânță. Uleiul  de semințe de dovleac are un gust minunat fiind folosit cu succes în diverse mâncăruri.

Ce substanțe nutritive conține uleiul de dovleac?

Uleiul natural obținut prin presarea semințelor este de fapt un complex de multivitamine conținând carotinoide, flavonoide, fosfolipide, acizi grași polinesaturați și monosaturați, tocoferoli.  Acizii au un rol benefic  asupra sistemului digestiv, endocrin și nervos, îmbunătățește metabolismul grăsimilor, curăță organismul în procesul de detoxifiere având astfel un rol important în consolidarea sistemului imunitar.

Este bogat în Omega-3, Omega-6, Omega-9. Pe lângă cantitățile impresionante de vitamina F, uleiul de dovleac este o sursă și de vitamina A, complexul de vitamine B, vitaminele D, E și K.  Datorită cantității ridicate de vitamina A, uleiul de dovleac s-a dovedit a fi foarte eficient în tratamentul bolilor de ochi. De asemenea ajută la accelerarea creșterii părului și unghiilor, previne mătreața și acneea îmbunătățind starea pielii.

Mineralele conținute, zinc, calciu, magneziu, seleniu, ajută la buna funcționare a sistemului cardiovascular. Cantitatea mare de triptofan are rol în combaterea stresului și a insomniei.

Uleiul de dovleac este util și datorită efectului său antiseptic, antiparazitar astfel este utilizat pentru eliminarea paraziților intestinali. Un alt beneficiu adus organismului prin consumul de ulei de dovleac este rezistența la bolile infecțioase. De asemenea protejează ficatul și stimulează tractul digestiv, menține sănătatea rinichilor, are un puternic efect antioxidant protejând organismul de efectele radicalilor liberi și previne îmbătrânirea prematură.

Când pot introduce uleiul de dovleac în alimentația copilului?

Uleiul din semințe de dovleac poate fi introdus în alimentația copilului/bebelușului de la 7 luni fiind o sursă importantă de acizi grași destul de greu de găsit în alte alimente. Este recomandat ca în cazul oricărui element nou adăugat în alimentația bebelușului să cereți sfatul medicului pediatru și să urmați regula celor 4 zile.

Cum folosesc și cum păstrez uleiul de dovleac?

Uleiul de dovleac este recomandat în salate sau poate fi adăugat la diverse mâncăruri însă fără a fi prăjit/fiert. Se preferă utilizarea uleiului în stare naturală.

Este important să cumpărați ulei de dovleac presat la rece, pur, fără alte adaosuri de ulei. În mod normal uleiul de dovleac are culoarea verde închis. Este sensibil la lumină și din acest motiv trebuie păstrat într-un loc întunecat și răcoros.

Noi am testat și ne-a plăcut uleiul de semințe de dovleac de la www.uleiurinaturale.com

Surse(ro):
http://www.ulei.md/index.php?cat=products&tab=1&mid=6&smid=1&ssmid=5
http://www.ulei-natural.eu/?ulei-de-dovleac,11
http://www.csid.ro/health/medicina-alternativa/uleiul-din-seminte-de-dovleac-remediu-pentru-infectiile-urinare-6747109/
http://adevarul.ro/sanatate/medicina/5-beneficii-terapeutice-semintelor-dovleac-1_50bd46b17c42d5a663c9bbd5/index.html

Surse(en):
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-810-PUMPKIN.aspx?activeIngredientId=810&activeIngredientName=PUMPKIN

Sursa foto: https://flic.kr/p/8PgRbq