Acai sau „fructele frumuseții”

Cu origini în pădurile amazoniene, arborele de acai (Euterpe oleracea) este o specie de palmier cultivat pentru fructele sale, dar și pentru „inimile de palmier”, denumire ce descrie utilizarea culinară a miezului și mugurilor unor varietăți de palmieri.

Fructul palmierului, cunoscut sub numele de fruct acai (açaí berry) este o drupă mică, de formă rotundă și culoare purpurie, asemănătoare coacăzelor, însă cu un profil nutrițional mai variat. Fructele au o utilizare ce se întinde pe o perioadă de mii de ani, de când nativii din America de Sud, mai precis de pe teritoriul actual al Braziliei, le consumau ca alimente energizante sau în perioadele de foamete.

Ce substanțe nutritive conțin fructele de acai și ce beneficii aduc?

Brazilienii au numit acest fructe „fructele frumuseții” datorită puterii lor antioxidante. Unul dintre compușii lor, antocianină, se găsește și în fructele de pădure, și dă culoarea închisă acestor fructe. Studii recente au scos la iveală valențele antioxidante ale acestui pigment care pare să protejeze organismul împotriva afecțiunilor neurologice sau chiar a bolilor inflamatorii.

Fructele acai conțin resveratol, acid ferulic, acid elagic și acizi grași. Resveratrolul este o substanță cu proprietăți antioxidante – ajută la buna funcționare a sistemului circulator și crește producția oxidului nitric cu rol în reglarea transmisiilor dintre neuroni.

Fructele de acai sunt o sursă bună de minerale: fierpotasiu, mangan, cupru, magneziu și vitamina K, sau vitamine din complexul B,  și contribuie la sănătatea sistemului digestiv prin cantitatea mare de fibre conțină. De reținut este faptul că aceste fructe au o valoare calorică ridicată și pot fi, astfel, un bun furnizor de energie.

Când pot introduce fructele de acai în alimentația copilului?

Din cauza formei mici și riscului de înec, se recomandă introducerea fructelor de acai în alimentaţia copilului în jurul vârstei de 1 an. La fel ca în cazul oricărui aliment nou pe care i-l oferiți celui mic, este recomandat să consultați înainte medicul pediatru și să urmați regula celor 4 zile.

Cum aleg și cum ofer fructele de acai?

Fructele de acai proaspete sunt disponibile doar în apropierea zonei în care au fost cultivate și sunt culese de două ori pe an și se deteriorează foarte ușor. În general, fructul de acai este vândut congelat, sub formă de suc sau în amestecuri de băuturi.

Pe continentul american sunt foarte prețuite băuturile preparate din fructul de acai, cel mai adesea sub formă de smoothie. În zona Amazonului se prepară un tip de porridge care, pe lângă aceste fructe conține și o rădăcinoasă specifică zonei numită manioc. Extractul de acai poate fi amestecat cu trestie de zahăr și consumat sub formă de băutură. Același extract mai este adăugat băuturilor alcoolice sau deserturilor reci (înghețata).

Fructele de acai pot fi consumate și ca supliment alimentar, sub formă de capsule, siropuri sau chiar batoane energizante.

Surse:
http://en.wikipedia.org/wiki/A%C3%A7a%C3%AD_palm
http://www.nutrition-and-you.com/acai-berry.html
http://www.doctoroz.com/blog/lindsey-duncan-nd-cn/so-whats-so-good-about-acai-whole-lot

Sursă foto: https://flic.kr/p/bpqk5K