6 alimente pentru copii isteţi

Inteligența depinde de numeroși factori genetici, însă alimentația afectează în mod direct atât coeficientul de inteligență, cât şi capacitatea de învăţare sau concentrare. Creierul copiilor se dezvoltă într-un ritm rapid, iar pentru asta este necesară o alimentaţie care să conţină elementele nutritive care au abilitatea de a-i maximiza potenţialul. Pe scurt, un creier sănătos are nevoie de grăsimi esenţiale, vitamine şi minerale şi carbohidraţi complecşi. Pentru a optimiza activitatea creierului este esenţial să eliminăm zahărul rafinat, grăsimile hidrogenate şi aditivii alimentari. Iată 6 super alimente care potenţează abilitatea intelectuală a copiilor:

Afine

Pline de vitamine şi antioxidanți, afinele au efect antiinflamator, antiîmbătrânire şi antidiabetic. Dietele bogate în afine pot creşte semnificativ capacitatea de memorare şi concentrare, după cum arată un studiu britanic. Concluzia cercetătorilor este că antioxidanţii din afine stimulează fluxul sangvin, ajutând prin oxigenarea creierului la păstrarea unei minţi sănătoase.

Somon sălbatic

Somonul sălbatic, prin conţinutul ridicat de Omega-3 este esenţial pentru dezvoltarea optimă a creierului. Grăsimile sănătoase au un rol important asupra IQ-ului, a capacității de memorare și concentrare. De aceea este bine ca acestea să îi fie procurate bebelușului încă din burta mamei prin intermediul alimentației acesteia. Alţi peşti cu un aport bogat de Omga-3 sunt: sardinele, heringul sau macroul.

Nuci şi seminţe

Nucile şi seminţele reprezintă surse importante de vitamina E, iar potrivit unui studiu publicat în Jurnalul American de Epidemiologie, un aport suficient de vitamina E poate preveni pierderile de memorie, în mod deosebit în cazul persoanelor în vârstă. Nucile româneşti, alunele de pădure, nucile de Brazilia, migdalele, caju, alunele, seminţele de floarea soarelui sau cele de dovleac sunt întotdeauna o gustare la îndemână. Pentru copii sub 3 ani, se recomandă oferirea lor mărunțite extrem de bine, sub formă de făină, lapte, unt de alune sau migdale, pastă tahini, etc.

Cereale integrale

Fulgii, pastele sau produsele de brutărie din cereale integrale precum şi orezul integral, contribuie la o bună funcționare a sistemului cardio-vascular, care ajută mai departe la o bună oxigenare a creierului. Acestea reprezintă o bună sursă de carbohidraţi complecşi fără de care corpul, implicit creierul nostru, nu poate funcţiona. Capacitatea de concentrare depinde de rezervele de energie ale corpului, iar cerealele integrale eliberează glucoza în sânge în mod trepatat de-a lungul zilei.

Broccoli

Broccoli este renumit datorită cantității mari de vitamine conținute, în special vitamina C, A, B complex, acid folic, E, iar conţinutul ridicat de vitamina K face din broccoli un aliment esenţial pentru îmbunătăţirea funcţiei cognitive. De asemenea potasiul din broccoli ajută sistemul nervos, care susţine mai departe creierul. Există studii care sugerează că broccoli poate contribui la vindecarea creierului în cazul unei răni. Această ipoteză se aplică şi celorlalte crucifere: varza, conopida sau varza de bruxelles.

Avocado

După afine, avocado este un alt aliment puternic în susţinerea sănătăţii creierului. Este o sursă excelentă de potasiu, element cu un rol important în reglarea tensiunii sangvine. De asemenea are un conțint mare de grăsimi monosaturate, benefice organismului, care reglează nivelul colesterolului din sânge. Un sistem circulator sănătos înseamnă şi un creier sănătos.

Surse:
http://www.babycenter.com/0_secrets-to-raising-smart-kids-feed-the-brain_10336239.bc
http://www.foodforthebrain.org/smart-kids/how-to-build-a-healthy-brain.aspx#bbs
http://www.webmd.com/diet/eat-smart-healthier-brain
http://www.dailymail.co.uk/health/article-1212579/A-bowl-blueberries-day-keeps-brain-active-afternoon.html

Sursa foto: https://flic.kr/p/bsF13M