ouă românești cu spanac 1 an

Ouă românești cu spanac (peste 1 an)

de Andreea
Masă

Prânz

Fel de mâncare

Fel principal

Ingredient principal

Legume

Timp de preparare

20

Timp de gătire

25

Dificultate

ușor

Porţii

4 porții

Ouă românești cu spanac sau un mod sănătos de a prepara ouăle pentru micul dejun, bune pentru întreaga familie. O combinație delicioasă ouă-spanac.

Ouă românești cu spanac sau un mod sănătos de a prepara ouăle pentru micul dejun, bune pentru întreaga familie. O combinație delicioasă ouă-spanac.

Ouă românești cu spanac

Ouă românești cu spanac

 

 

 

 

 

Ingrediente:
– 2 ouă proaspete
– 1.5L apă
– 3 linguri de oțet
– 1 linguriță de sare
– 250g de spanac
– 1 praz sau ceapă
– 3 căței de usturoi
– unt cât o nucă
– sare
– piper alb sau piper cayenne (opțional)
Un castron cu apă rece și gheață.

Prepararea ouălor:
Apa se pune la fiert pe foc mic spre mediu și când este aproape de temperatura de fierbere, dar încă nu dă în clocot este timpul să se adauge ouăle, oțetul și sarea. Aragazul rămâne setat la un foc mic, ca mișcarea apei să nu disturbe forma ouălelor.

Până ce apa ajunge la temperatura optimă (undeva în jur de 70 grade), se pregătesc ouăle. Se sparg și se pune fiecare în câte un bol mic.
Se pune în apă oțetul care ajută la coagulare și sarea. Cu spumiera se amestecă în apă formându-se un vârtej. În mijlocul vârtejului se pun pe rând ouăle. Vârtejul este secretul care face ca albușul să se coaguleze frumos în jurul gălbenușului. Dacă totuși mai sunt părți din albuș rebele se pot lua de la suprafața apei cu o spumieră. Ouăle sunt gata în 2-3 minute, când încep să se ridice la suprafață. Albușul trebuie să fie coagulat dar înăuntru gălbenușul încă moale.
Ouăle se iau cu spumiera și se pun pentru câteva secunde în apa rece cu gheață, apoi se scot pe o farfurie.

Pregătirea spanacului:
Spanacul se spală și se opărește pentru 2 minute în apă cu sare. Se lasă la scurs, dar nu complet, apoi se taie mărunt.
Prazul (sau ceapa) și usturoiul se fierb 3-5 minute în câteva linguri de apă, apoi se adaugă spanacul tăiat și se sotează împreună pentru câteva minute până toate legumele sunt moi. Dacă mai este nevoie se adaugă câteva linguri de apă caldă. Se sărează și piperează după gust. După ce spanacul s-a mai răcit adăugăm untul și mai amestecăm încă o dată.

Se pot servi pe chifle, ca în fotografie.

Trucuri:
Atât spanacul căt și ouăle se pot pregăti de seara astfel încât micul dejun să fie gata în 5 minute. Ouăle se pot ține în frigider peste noapte în apă cu gheață și reîncălzi a doua zi dimineață în apă fierbinte câteva secunde. Spanacul se poate reîncălzi și el foarte ușor.

Procedeul de fierbere al ouălelor poate părea un mic experiment de laborator și poate că vârtejul nu o să vă iasă din prima încercare sau albușul nu o să fie atât de ascultător tot timpul, dar merită încercate. Arată ca ouăle prăjite dar fără părțile negative ale prăjirii în ulei. Pentru mine e o distracție când le prepar și nu-mi ies de fiecare dată perfect. De exemplu data trecută am uitat să pun oțet dar tot au fost bune.

Distracție plăcută și poftă bună!

Ingrediente

Paşii necesari preparării

 1. Prepararea ouălor: Apa se pune la fiert pe foc mic spre mediu și când este aproape de temperatura de fierbere, dar încă nu dă în clocot este timpul să se adauge ouăle, oțetul și sarea. Aragazul rămâne setat la un foc mic, ca mișcarea apei să nu disturbe forma ouălelor.
 2. Până ce apa ajunge la temperatura optimă (undeva în jur de 70 grade), se pregătesc ouăle. Se sparg și se pune fiecare în câte un bol mic.
 3. Se pune în apă oțetul care ajută la coagulare și sarea.
 4. Cu spumiera se amestecă în apă formându-se un vârtej. În mijlocul vârtejului se pun pe rând ouăle. Vârtejul este secretul care face ca albușul să se coaguleze frumos în jurul gălbenușului. Dacă totuși mai sunt părți din albuș rebele se pot lua de la suprafața apei cu o spumieră. 
 5. Ouăle sunt gata în 2-3 minute, când încep să se ridice la suprafață. Albușul trebuie să fie coagulat dar înăuntru gălbenușul încă moale.Ouăle se iau cu spumiera și se pun pentru câteva secunde în apa rece cu gheață, apoi se scot pe o farfurie.
 6. Pregătirea spanacului:Spanacul se spală și se opărește pentru 2 minute în apă cu sare. Se lasă la scurs, dar nu complet, apoi se taie mărunt.
 7. Prazul (sau ceapa) și usturoiul se fierb 3-5 minute în câteva linguri de apă, apoi se adaugă spanacul tăiat și se sotează împreună pentru câteva minute până toate legumele sunt moi. 
 8. Dacă mai este nevoie se adaugă câteva linguri de apă caldă. Se sărează și piperează după gust. După ce spanacul s-a mai răcit adăugăm untul și mai amestecăm încă o dată. Se pot servi pe chifle, ca în fotografie.
 9. Trucuri:Atât spanacul căt și ouăle se pot pregăti de seara astfel încât micul dejun să fie gata în 5 minute. 
 10. Ouăle se pot ține în frigider peste noapte în apă cu gheață și reîncălzi a doua zi dimineață în apă fierbinte câteva secunde. Spanacul se poate reîncălzi și el foarte ușor.
 11. Procedeul de fierbere al ouălelor poate părea un mic experiment de laborator și poate că vârtejul nu o să vă iasă din prima încercare sau albușul nu o să fie atât de ascultător tot timpul, dar merită încercate. 
 12. Arată ca ouăle prăjite dar fără părțile negative ale prăjirii în ulei. 
 13. Pentru mine e o distracție când le prepar și nu-mi ies de fiecare dată perfect. 
 14. De exemplu data trecută am uitat să pun oțet dar tot au fost bune. Distracție plăcută și poftă bună!

Comentarii