Fermierii din sudul Asiei au fost primii care au ”domesticit” banana. Dovezi arheologice atestă cultivarea bananei încă de acum 8000 de ani, în Papua Noua Guinee. De aici, banana a ajuns în Africa, de unde îşi are originea şi numele său. Cuvântul banană provine dintr-un dialect vest-african şi a pătruns în engleză pe filieră spaniolă sau portugheză. În Europa, banana a ajuns prin negustorii iberici, în Evul Mediu, bananele de Granada fiind cunoscute ca cele mai bune din lumea arabă.
În prezent, banana este cultivată în 130 ţări din zona tropicală şi ocupă locul patru în topul celor mai consumate alimente de pe planetă după orez, grâu şi porumb.
Există mai multe varietăţi de banană: banana sălbatică, banana roşie, roz, Plantain (banana pentru gătit), Cavendish (banana “desert”, cea mai răspândită varietate).
Ce substanțe nutritive conţine banana?
Banana este o sursă importantă de fier şi potasiu (element estenţial pentru o bună funcţionare a sistemului cardio-vascular), vitamina B6 (responsabilă cu buna desfăşurare a proceselor mentale şi reglarea dispoziţiei), vitamina C (cu rol imuno-stimulator).
Când pot introduce banana în alimentaţia copilului meu?
Părerile pediatrilor sunt foarte împărţite. Variantele pentru vârsta la care copilul poate mânca banană sunt: 6 luni, 8 luni, 1 an şi chiar 2 ani. Iată şi subiectul controversei!
Banana poate provoca alergii din cauza unei proteine numite chitinase. Cazurile de alergie la banană sunt însă foarte rare. O mare parte dintre cei care pretind că sunt alergici la banană suferă, de fapt, de o intoleranţă (persoanele cu un sistem digestiv mai sensibil nu pot digera anumiţi derivaţi de amoniac prezenţi în fruct).
Persoanele alergice la banană, au de obicei alergie şi la avocado, latex sau polenul de mesteacăn.
Sfatul nostru este să consultaţi medicul pediatru înainte de a introduce banana în alimentaţia copilului dumneavoastră şi să luaţi în considerare regula celor 4 zile.
Ce beneficii aduce banana organismului?
– banana se digeră foarte uşor şi este printre puţinele alimente în stare crudă pe care le poate consuma o persoană cu afecţiuni digestive severe;
– datorită conţinutului ridicat de fier, banana stimulează producerea hemoglobinei, ajutând astfel în tratarea anemiei;
– datorită conţinutului de fibre, reglează tranzitul intestinal, tratează cu eficienţă constipaţia şi diareea;
– cantitatea mare de potasiu conţinută de banană ajută la reglarea presiunii arteriale, stimulează memoria şi creşte puterea de concentrare;
–vitamina B ajută sistemul nervos. Se recomandă consumul regulat de banane persoanelor stresate sau celor care suferă de depresie.
Cum aleg şi cum păstrez bananele?
Bananele sunt culese din copac necoapte, pentru a rezista condiţiilor de transport. Dacă le cumpăraţi verzi, le puteţi lăsa să se coacă la temperatura camerei, iar pentru a accelera puţin acest proces, le puteţi ambala într-o pungă de hârtie.
Bananele necoapte nu ar trebui păstrate în frigider, pentru că acest lucru va întrerupe definitiv procesul de coacere.
Indiferent de culoarea pe care o au bananele atunci când le cumpăraţi, ele trebuie să fie ferme la atingere, cu coaja netedă, lucioasă.
Bananele coapte pot fi păstrate câteva zile la frigider sau la congelator timp de 2 luni. Le puteţi congela decojite şi ambalate într-o pungă de plastic sau piure.
Pentru a profita de toate proprietăţile nutritive şi savoarea deosebită a acestui fruct, consumaţi-l la temperatura camerei şi atunci când este în întregime copt.
Cum se prepară?
Banana are o mulţime de întrebuinţări în bucătăria internaţională. Desigur, cel mai bine este să o consumaţi crudă, ca atare, sau în salate de fructe.
Există o mulţime de specialităţi pe bază de banană, de la deserturi (banana split) la feluri principale (risotto tropical, banană la grătar) şi pâine.
Surse (ro):
http://www.gradinamea.ro/Banana_3146_550_1.html
http://ro.wikipedia.org/wiki/Banan%C4%83
http://www.prokid.ro/alimentatie/sfaturi_pentru_alimentatie/de_ce_trebuie_sa_manance_copiii_banane_-488/
Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Banana
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=7
http://www.instah.com/allergies/banana-allergy-symptoms-and-treatment/
http://www.healthaholicz.com/2011/07/09/banana-allergy-symtoms-and-cures/
Sursă foto: http://flic.kr/p/2Upbxg