Cereale expandate: pro şi contra

Grâu, porumb sau orez, cerelale de toate felurile pot fi supuse procesului de expandare, altfel denumit şi extrudare. Cerealele sunt presate la aburi, iar după care li se dă forma dorită rezultând fie cerealele deja clasice pentru micul dejun, cu arome şi forme diverse, rondele de cereale expandate sau bobițe individuale precum bine cunoscutele pufarine. Cele mai multe sortimente disponibile în magazine conţin zahăr şi arome, însă există şi produsele considerate a fi sănătoase, formate doar din procesul de expandare. Cutiile de cereale sau pufarinele colorate nu vor face subiectul acestui articol. Substanţele adăugate precum zahăr, arome, coloranţi, conservanţi sau E-uri de orice fel, le elimina din start din opţiunile alimentare sănătoase pentru copii.

Pro şi contra cereale expandate

Deşi promovate ca o sursă sănătoasă de carbohidraţi, fibre, proteine, există şi suspiciuni în privinţa cerealelelor expandate. Marele avantaj al procesului de extrudare este că face posibilă producţia de masă a unor alimente, aigurând şi o uniformitate a produsului finit: rondele perfecte, animăluţe sau orice atrage atenţia cumpărătorilor, şi mai ales a copiilor. Desigur, procesarea la aburi a „snaks-urilor” din cereale este de preferat prăjirii, însă care mai este valoarea nutitivă a cerealelor după ce sunt prelucrate la temperaturi ridicate?

Efectele pozitive ale expandării pot fi acelea că, prin supunerea cerealelor la temperaturi foarte înalte, se elimină anumite toxine şi se reduce numărul de microorganisme prezente în mod natural în sau pe cereale, şi în plus, s-a observat o uşoară creştere a nivelului de fier în produsul finit. Reacțiile chimice ale cerealelor din timpul procesului de expandare au şi efecte de loc îmbucurătoare: un nivel crescut de amidon, care desensibilizează celulele oganismului la insulină (potenţial risc de diabet); dispariţia lizinei, un amino-acid esenţial care contribuie la absorbţia calciului şi la creşterea masei musculare; simplificarea amidonului complex, fapt ce poate dăuna sănătăţii dinţilor; creşterea indicelui glicemic; distrugerea vitaminei A (beta-caroten); denaturarea proteinelor conţinute de cererale.

Potrivit unei cercetări publicate în 2007 în Internaţional Journal of Food Science & Technology, calitatea nutritivă a cerealelor expandate poate fi îmbunătăţită, dacă în procesul de fabricare se respectă anumiţi parametri esenţiali care se referă la durată, hidratare şi temperatură. Un alt studiu realizat în 2012 a arătat că folosirea unor pseudo-cereale precum amaranth, hrişca şi mei, sub forma expandată în locul celor clasice, poate ajuta la reducerea indicelui glicemic, fiind preferabile orezului, grâului sau porumbului.

Cum şi când să introduc cereale expandate copilului?

După cum foarte bine ştim, toate alimentele puternic procesate suferă transformări care pot fi dăunătoare sănătăţii. Dacă totuși alegeți să introduceți cereale expandate în meniul copilului, este ideal să o faceți cu măsură. Datorită consistenței acestora, este recomandat ca primul contact al copilului cu cereale expandate să fie după vârsta de un an şi nu uitaţi că moderaţia este cheia în alimentaţie. În măsura în care este posibil, optaţi pentru variantele cât mai puţin procesate ale cerealelor precum grâu încolţit, orez integral, fulgi de cereale înmuiaţi. Pentru orice aliment nou este recomandat să respectați regula celor 4 zile.

Surse:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2621.2006.01309.x/abstract
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/star.201100150/abstract http://www.livestrong.com/article/313848-puffed-rice-diet/
http://www.realfoodnutrients.com/NewsletterArticles/SomethingYouveNeverBeenToldAboutBreakfastCereals.htm
http://cesamancam.ro/despre-lizina.html
Sursa foto:
https://flic.kr/p/5MfMJL