Physalis, fructul gustos și aspectuos

Physalis peruviana este denumirea oficială a fructului cu origini în America de Sud, iar la noi mai poartă denumirea de Cătină incașă. Este bine ca acest fruct să nu fie confundat cu rudele sale care cresc și la noi prin păduri sau pe marginea drumurilor, tot soiuri de physalis, dar care au doar rol decorativ fiind toxice în rest.

Physalis peruviana este considerat a fi unul dintre cele mai gustoase fructe din lume. Precum rudele sale, fructul comestibil are culoare portocalie și este acoperit de o manta ca de hârtie creponată având un aspect asemănător lampionului chinezesc.

Ce substanțe nutritive conține și ce beneficii aduce organismului?

Physalis este un fruct căutat pentru substanțele conținute. Este un fruct bogat în vitamine din complexul B, B12 fiind rar întâlnită în alte vegetale. De asemenea physalis are în compoziție vitamina P recunoscută pentru proprietățile anti-inflamatorii, anti-oxidante și anti-virale. Aceste fructe mai conțin vitamina A , iar cantitatea de vitamina C este dublă față de lămâie. Fructele Physalis au un conținut ridicat de proteină, aproximativ 16%, calciu, fier, fosfor, zaharuri. Bogate în carotenoide și polizaharide, aceste fructe ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar. De asemenea fructele pysalis conțin 18 aminoacizi și toți cei 8 aminoazici esențiali.

Melatonina din fruct previne bolile neurodegenerative la persoanele în vâstă. Acest fruct mai este utilizat în tratarea/prevenirea cancerului, a leucemiei,  reumatismului, astmului, malariei, hepatitei, dermatitei, litiazei renale sau a gutei.

Când pot introduce fructul în alimentația copilului?

Fiind un fruct exotic, Physalis poate provoca alergii copiilor sensibili, de aceea este recomandat a fi introdus în alimentație după împlinirea vârstei de 1 an. Ca în cazul oricărui fruct nou introdus în alimentația copilului, este indicat să consultați medicul pediatru și să urmați regula celor 4 zile.

Cum aleg și cum ofer acest fruct copilului?

Fructul Physalis se aseamănă cu o roșie cherry, dar culoarea este portocalie. Fructul este de asemenea protejat de un înveliș ce seamănă la aspect cu hârtia creponată, dând fructului forma de lampion chinezesc. După înlăturarea învelișului fructul proaspăt are coaja lucioasă.

Physalis se poate consuma în varianta proaspătă sau uscată. Gustul este acrișor asemănător agrișelor, iar în varianta uscată seamănă cu gustul șerbetului de lămâie.

Cătina incașă se consumă ca atare sau în diverse combinații în smoothie-uri, gem, prăjituri, salate de fructe. Physalis uscat poate fi adăugat și în cereale.

Surse(ro):
http://bunatatile-casei.blogspot.ro/2012/02/physalis.html
http://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/incan-berries-o-noua-obsesie-pentru-fructele-minune-8130167/
http://www.foodstory.ro/bucatarie-internationala/cele-mai-bune-10-fructe-exotice-si-ciudate-de-care-nu-ai-auzit
http://terapienaturist.blogspot.ro/2013/01/physalis-peruviana-buna-pentru-reumatism.html
Surse(en):
http://www.fruitsinfo.com/Physalis-Exotic-fruits.php
http://www.toucanfruit.com/our-range/fruit/physalis/
http://www.naturespride.eu/our-products/product-detail/physalis/
http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/novelfood/nfnetweb/mod_search/index.cfm?action=mod_search.details&seqfce=498
Sursa foto: https://flic.kr/p/5FFXza

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it