1. MICUL DEJUN: omletă cu spanac și praz
Un mic dejun consistent, cu ingrediente la îndemână. Dacă nu dispuneți de spanac proaspăt (de preferat), spanacul congelat este simplu de utilizat fiind deja opărit și tăiat, porționat. Pentru o prezentare mai interesantă cât și pentru gust, adăugați și un strat de mămăligă la omletă.
Rulați-o și tăiați felii spiralate și colorate. Puteți implica în această și copiii pasionați de bucătăreală. Cu siguranță mâncarea va avea gust mai bun!
2. PRIMA GUSTARE: griș cu lapte
Gustarea se poate realiza și cu lapte vegetal iar variantele de îndulcire și de decorare sunt multiple: zahăr brun, miere, sirop de arțar, sirop și fructe din dulceață, condimente (scorțișoară, nucșoară, vanilie). Consistența de budincă și faptul că se servește călduță sunt atuurile acestei gustări îndrăgite de mai toți copiii.
Dacă aveți acces la semolina (griș de grâu dur), puteți încerca și o variantă cu acest fel de griș. Are o aromă ușor diferită și consistența finală va fi una diferită. Vă voi propune o rețetă în curând!
3. PRÂNZ: supă de linte roșie; chiftele de dovlecei
Eu prepar această supă foarte des. Lintea este o sursă foarte bună de proteine vegetale, atât de necesare copilului tău. Lintea roșie este mai ușor de digerat decât celelalte 2 feluri de linte. Înmuiați lintea de cu seară și veți ajuta digestia, scurtând și timpul de fierbere.
Eu găsesc usturoiul și sucul de lămâie ca fiind ingrediente cheie ale acestei supe, ambele adăugate la finalul preparării sau chiar în farfurie în momentul servirii, ambele protejând copiii de răcelile atât de frecvente în sezonul rece în care ne aflăm.
Supa se poate servi cu orez basmati în loc de pâine.
Chiftelele se gătesc în cuptor, fără prăjire. Puteți folosi și mălai fin, cumpărat din piață, dacă nu aveți acces la făină de porumb care se găsește mai rar. Chiftele se pot servi alături de o salată de crudități.
4. A DOUA GUSTARE: papanași din brânză dulce fierți
Papanașii fierți sunt o alternativă sănătoasă a celor prăjiți în ulei. Putem să ne gândim la ei ca la niște găluște dulci. Brânza de vaci cu care se prepară este potrivită și pentru copiii foarte mici. Ea se poate substitui cu ricotta sau urdă, feluri de brânză de asemenea bune și pentru cei mai mici.
Untul de castane se poate substitui cu piure preparat în casă, ca aici, doar din castane. Dacă nu găsiți nici castane, puteți folosi și unt obișnuit.
5. CINĂ: rissoto cu lămâie
Risotto este un pilaf la care nu punem toată apa deodată la fiert, ci puțin câte puțin. Înlocuind apa din rețetă cu supă de bază veți obține un risotto mai bogat. Nu orice tip de orez este potrivit pentru acest tip de mâncare, ci un orez cu bobul rotund și mare: Arborio sau Carnaroli fiind soiurile recomandate. Eu am descoperit un tip de orez mult mai ieftin, Carolina. Dacă aveți ocazia, încercați-l la risotto.
Iată și rezumatul și lista rețetelor pe care le puteți tipări. Așa veți fi complet pregătiți pentru meniul de mâine.
Mic dejun: omletă cu spanac și praz
Prima gustare: griș cu lapte
Prânz: supă de linte roșie; chiftele de dovlecei cu făină de porumb
A doua gustare: papanași din brânză dulce fierți
Cină: risotto cu lămâie
Sursă foto: http://flic.kr/p/hRhvr