Maca peruană – un aliment-medicament controversat

Rădăcina de maca peruană devine din ce în ce mai populară datorită numeroaselor beneficii pe care le poate avea. La fel ca un medicament, aceasta vine la pachet şi cu efecte secundare, aşa că înainte de a consuma sau a oferi copiilor este nevoie de o documentare serioasă.

Ce substanțe nutritive conține şi ce beneficii aduce organismului?

Rădăcina de maca este considerată un super aliment pentru că este bogată în: proteine, fibre, amino acizi esenţiali, acizi graşi, vitaminele B şi C, minelale precum: calciu, fosfor, magneziu, potasiu şi sodiu, carbohidraţi şi iod. Printre efectele pozitive ale acestei rădăcini minune se numără: intensificarea funcţiei endocrine, reglarea metabolismului, îmbunătăţirea fertilităţii, creşterea masei musculare, întărirea oaselor, prevenirea şi reducerea căderii părului, reglarea ciclului menstrual, încetinirea procesului de îmbătrânire, întărirea sistemului imunitar, reducrerea colesterolului “rău” (LDL) şi creşterea celui bun (HDL), energizarea pancreasului şi a glandei tiroide, funcţionarea sistemului circulator, reducere anemiei, creşterea nivelului de energie şi vitalitate a organismului, tratarea impotenţei.

Care pot fi efectele secundare?

Printre potenţialele efecte negative se numără: insomnia (pentru că este un puternic energizant), gaze sau diaree, hipertensiune (nivel crescut de sodiu), amplifică efectul medicamantelor pentru diabet, putând rezulta într-o descreştere drastică a glicemiei (poate fi benefică pentru reglarea glicemiei persoanelor care nu urmează un tratament), creşterea nivelului de iod din organism.

Când pot introduce rădăcina de maca în alimentația copilului?

Rădăcina de maca se găsește în magazinele naturiste cel mai des sub formă de pudră și poate fi adăugată în mâncare sau sucuri. Până acum au fost publicate două cercetări asupra efectelor pozitive sau negative ale acestei rădăcini, ambele efectuate de acelaşi grup de cercetatori. Consumul de maca pentru copii, femei însărcinate sau persoane cu afecţiuni severe de ficat sau rinichi nu a fost cercetat suficient. Cu toate acestea maca este folosit în tratarea malnutriţiei la copiii din ţările slab dezvoltate şi este recomandat la nevoie, în doze mici după vârsta de 1 an.
Maca este un supliment alimentar natural, un medicament mai mult decât un aliment. Consultaţi întotdeauna medicul specialist pentru dozarea corectă a acestuia în tratarea unor afecţiuni.

Surse:
http://www.med.nyu.edu/content?ChunkIID=104590
http://hubpages.com/hub/Maca-root-benefits-and-side-effects-and-why-some-call-it-the-natural-viagra
http://www.ahealthya.com/maca_for_children.htm
 http://www.growingupherbal.com/maca-and-kids/
http://www.ahealthya.com/maca_for_children.htm
Sursa foto: https://flic.kr/p/niSwgt