Cum să faci aluat de tartă?

Dulce sau sărat, aluatul de tartă este o soluție ideală pentru un desert sau chiar o masă delicioasă și, în funcție de umplutura aleasă, poate deveni chiar inedită.

 

Primul pas – prepararea aluatului

 

Majoritatea rețetelor de tartă conțin unt rece, gălbenușuri de ou, apă rece sau lapte și făină.

Untul rece se taie cuburi și se amestecă cu făina, în timp ce gălbenușurile se bat separat cu apa rece. Treptat, gălbenușurile se adaugă peste făină și se completează cu câteva linguri de apă rece până se încorporează bine. Compoziția rezultată se modelează în forma unei bile rotunde și se lasă la frigider, acoperită cu folie de plastic, aproximativ 30 de minute.

Pasul doi – modelarea

Se pudrează cu făină blatul de lucru și se întinde aluatul pe o suprafață mai mare decât forma în care va fi coaptă tarta, astfel încât să vă rămână și pentru acoperirea pereților formei.

Atenție, însă, când transferați aluatul întins de tartă în formă, să nu se rupă (pe cât posibil) pentru că altfel nu va mai fi baza de care aveți nevoie pentru umplutura aleasă.

Pentru asta, vă recomand să nu întindeți la maxim aluatul pe blatul de lucru și să-l lăsați mai gros. Dacă nu vă este suficient, îl puteți modela chiar în interiorul formei trăgând din mijloc spre exterior, până acoperiți forma de tartă.

Pasul trei – presarea

Cu ajutorul degetelor, presați aluatul de tartă pe pereții formei pentru ca tarta voastră să aibă aspectul corespunzator. De asemenea, asigurați-vă că nu există nicio bulă de aer care prin coacere se va umfla.

Pasul patru – excesul

Pentru a îndepărta excesul de aluat, mișcarea este cât se poate de simplă – rupeți ce vă prisosește de marginea formei de tartă. Dacă se întâmplă să rupeți mai mult decât trebuie, puteți repara lipind o bucățică de aluat. Iar la sfârșit, pentru a fi siguri că aluatul nu se umflă și rămâne pe poziție, puteți înțepa cu furculița din loc în loc.

Pasul cinci – coacerea

Pentru o tartă desăvârșită, aluatul se coace „orb” timp de 15-20 de minute. Procedura este următoarea – se încinge cuptorul și se acoperă cu hârtie de copt forma în care se află aluatul așezat  lăsând deasupra boabe de porumb, fasole, mazăre sau ceva care să preseze ușor aluatul. După ce timpul se scurge și aluatul devine auriu, se îndepărtează hârtia de copt cu tot cu boabe și se adaugă compoziția dorită. Nu uitați, să reduceți ușor temperatura cuptorului odată adăugată umplutura.

Pentru umplutura dulce puteți folosi: fructe de orice fel, ciocolată de toate tipurile, nucă și gem, dar și orice altceva vă mai surâde.

Iată doar câteva sugestii de tarte care sper să vă inspire:
Quiche cu ciuperci shiitake și spanac (de la 1 an)
Tartă de dovleac cu tahini (de la 2 ani)
Tartă cu pere (de la 3 ani)

Surse:

 http://www.bhg.com/recipes/how-to/bake/how-to-make-a-tart-crust/
http://laylita.com/recipes/2012/11/19/how-to-make-sweet-tart-dough/

Sursă foto: https://flic.kr/p/7NWQ2d