Cum se curăţă un ananas

Ananasul nu este doar un fruct cu o incredibilă aromă exotică, ci un pachet cu mangan, vitamina C, cupru, vitaminele B1 și B6, plus fibre. Bromelina din ananas, o enzimă digestivă capabilă să descompună proteinele, stimulează circulația sanguină, fluidizează sângele, având astfel efecte benefice în a preveni apariția diverselor boli de inimă. Mai mult, serotonina și triptofanul contribuie la îmbunătățirea memoriei și creşterea capacității de concentrare.
Ananasul este unul dintre fructele noastre preferate. În trecut optam foarte uşor pentru varianta conservată doar pentru că procesul curăţării acestuia mi se părea un calvar. Desigur, ideal este să consumăm acest fruct aromat în varianta proaspătă, însă cum facem să reducem timpul şi efortul pregătirii lui?
Mai întâi ne asigurăm că ananasul este copt, urmărind sfaturile din articolul despre ananas. Apoi ne înarmăm cu un cuţit mare şi bine ascuțit, un tocător şi aproximativ 10 minute.

Pasul 1
Aşezaţi ananasul culcat pe tocător, îi tăiaţi coroana iar în partea opusă faceţi un capac de aproximativ jumătate de centimetru.

Pasul 2
Aşezaţi fructul în picioare şi tăiaţi cu atenţia coaja, încercând să nu tăiaţi foarte adânc. Găurile care rămân vor fi scoase la pasul următor. Există o tehnică de curățare care elimină alături de coajă şi găurile împreună cu o bună parte din miezul fructului, din păcate. Este o metodă foarte rapidă însă aruncă partea din ananas cu gustul cel mai plăcut .

Pasul 3
Găurile rămase pot fi îndepărtate individual cu ajutrul unui cuţit mic, de curăţat, sau folosind vârful ascuţit, în formă de V, al unui instrument de curăţat. Această variantă consumă mai mult timp însă păstrează mai mult din fruct. Pentru un timp mai scurt puteți opta pentru:
Varianta 1
Se taie felii rotunde de aproximativ 1 cm, după care se elimină găurile cu un cuţit mic făcând tăieturi individuale în V.
Varianta 2
Observaţi cum găurile rămase sunt dispuse pe diagonală fructului. Folosind aceeaşi tăietură în V, formaţi mici şanţuri pe linia diagonală a ananasului cuprnzănd mai multe găuri o dată. Această metodă este mai rapidă, însă elimină şi o parte din pulpă.

Mijlocul tare al ananasului se taie şi se aruncă. Există mai multe moduri de a face asta, în fuctie de ce fel de bucăţi doriţi să aveţi în final. Dacă vreţi să obţineţi bucăţi, se taie ananasul în sferturi pe lungime, se taie colţurile tari iar restul în bucăţele. Dacă doriţi rondele, feliaţi ananasul şi folosind un cuţit mic tăiaţi mijlocul în formă rotundă. Puteţi folosi şi o formă de patiserie rotundă dacă are dimensiunea potrivită.

Delicios în salate, smoothie-uri sau deserturi, poate fi o alegere bună pentru o gustare tip “finger food” pentru copii, dar pentru părinți.

Surse:
http://www.wikihow.com/Cut-a-Pineapple
http://www.simplyrecipes.com/recipes/how_to_cut_a_pineapple/
Sursa foto:
https://flic.kr/p/7AUruF