rulou cu ciuperci 8 luni

Rulou cu ciuperci pleurotus

Masă

Finger food

Ocazie

Onomastică

Fel de mâncare

Fel principal

Ingredient principal

Legume

Timp de preparare

60

Timp de gătire

55

Dificultate

dificil

Porţii

4 porții

Un rulou cu ciuperci care poate fi savurat la gustare sau la cină alături de o salată delicioasă de verdeţuri, roşii şi castraveţi.

Bunica mea, în tinereţe, era vestită pentru foile de plăcintă subţiri ca nişte coli prin care poţi vedea cu uşurinţă. Acum mâinile nu îi mai permit să le facă, dar sunt mândră că pot duce mai departe reţeta. Cel mai greu, poate, la acest rulou cu ciuperci pleurotus, este întinsul foilor. Dar, credeţi-mă, merită!

Ingrediente

Paşii necesari preparării

  1. Foile:   Într-un castron înalt se pun făina şi praful de sare.
  2. În mijlocul făinii se face o adâncitură unde se adaugă apa călduţă şi uleiul.
  3. Se amestecă cu o furculiţă până devine un aluat moale şi se continuă frământarea cu mâinile. Aveţi grijă să nu introduceţi toată făina deodată, pentru că există riscul ca aluatul să fie prea tare.
  4. Când aluatul nu se mai lipeşte de mâini, îl scoatem pe masa de lucru.
  5. Împărţim aluatul în 5-6 biluţe egale. Fiecare se va întinde cu sucitorul, cât mai subţire posibil.
  6. Umplutura:   Într-o cratiţă se pune ceapa tocată mărunt, cu o lingură de ulei şi una de apă şi se sotează până se înmoaie.
  7. Apoi se adaugă ciupercile tocate mărunt şi se lasă pe foc, până scade tot lichidul.
  8. Când nu mai este lichid, se ia de pe foc şi se adaugă mărarul tocat mărunt, sare, piper, gălbenuşurile şi drojdia inactivă.
  9. Se omogenizează toate ingredientele şi se lasă 10 minute să se răcească.
  10. Asamblarea   După ce se întinde foaia cât mai subțire, se aşază 2-3 linguri din compoziţie pe latura mai îngustă a foii.
  11.  Părţile laterale ale foii se aduc uşor peste umplutură pentru a evita ca umplutura să iasă, după care se rulează.
  12. Ruloul astfel obţinut se aşază în tava tapetată cu hârtie de copt.
  13. Aşa se procedează cu fiecare foaie până se termină compoziţia.
  14. Rulourile se ung cu ulei peste care presărăm seminţe de susan.
  15. Se coc la foc mediu până se rumenesc frumos deasupra.
Se coc la foc mediu până se rumenesc frumos deasupra.

Un pont pentru cei care nu sunt alergici la albuşul de ou şi la proteina din laptele de vacă: se pot pune ouăle întregi dar şi 200 grame de caşcaval ras sau parmezan, pentru un gust deosebit.

Observaţie: Cantităţile pentru foi se pot măsura cu aceeaşi ceaşcă astfel: 1 ceaşcă apă, 1/2 ceaşcă ulei şi 3 ceşti de făină.

Sursă foto: Diversificare.ro