brânză de capră 1 an

Brânză de capră

Masă

Cină

Dietă

Fără gluten

Fel de mâncare

Lapte

Ingredient principal

Brânză

Pentru a putea benefcia de toate calităţile laptelui de capră, vă oferim reţeta de brânză de capră, făcută în casă, după metoda tradiţională.

Dacă vreți să le pregătiți copiilor brânză de capră, iată ce trebuie să faceți:

Ingrediente

  • 7-8 l lapte, de capră
  • 200 ml apă
  • 1 plic cheag, sau pepsină preparate în mod natural

Paşii necesari preparării

  1. Pentru început trebuie pregătită o bucată de tifon pentru a strecura şi a scurge brânza de capră. Tifonul va fi un pătrat cu latura între 60 şi 100 cm. 
  2. Se pune laptele într-un vas larg la gură, la încălzit. Temperatura la care va trebui să ajungă laptele pentru închegat este de 30 grade C. Dacă nu aveţi termometru încercaţi laptele cu mâna. Dacă e călduţ, nu fierbinte, atunci e bun.
  3. Cheagul se diluează în apă rece sau călduţă după instrucţiunile de pe ambalajul plicului de cheag unde este indicată cantitatea de lapte la care se foloseşte.
  4. Când laptele a ajuns la 30 de grade se opreşte focul şi se amestecă soluţia de cheag preparată dinainte. Se omogenizează bine cu mâna şi se lasă să se închege timp de 15-20 de minute.
  5. Odată închegat, laptele devine vâscos, ca iaurtul sau laptele bătut. Acum se va amesteca încet cu mâinile pentru a se fărâmiţa foarte bine bucăţile de lapte închegat.
  6. În această etapă laptele arată ca un iaurt mai lichid. Se amestecă încet în continuare, cu ambele mâini, împingând brânza spre fundul vasului, fără grabă, cu mişcări circulare. Această etapă durează 2-3 minute.
  7. Când începe să se vadă zerul mai curat şi brânza începe să se lase la fundul vasului trebuie adunată brânza. Asta înseamnă că se adună, pe cât posibil, pe fundul vasului cu mâinile.
  8. Apoi se toarnă laptele cu totul în tifon, deasupra unui lighean sau a unui vas larg unde să se scurgă zerul. Se leagă capetele tifonului şi se agaţă într-un cui unde se lasă 1-2 zile. Ideal este să fie pusă la scurs într-un balcon sau afară, să fie în curent pentru a se usca mai bine.
  9. Când s-a întărit destul cât să se poată ţine caşul în mână fără a se rupe, se scoate din strecurătoare şi se taie felii. Preferabil ar fi să se pună sare pe felii şi să se lase brânza la frigider până la servire. Astfel, sarea va ajuta la eliminarea surplusului de zer rămas iar caşul se va mai întări puţin şi gustul brânzei va fi mai bun.

Alte informații: cheagul se poate procura din piețele de lactate sau din unele magazine alimentare sau cele online.

Sugestie: Puteţi păstra zerul rezultat pentru a pune brânza de capră la saramură, pe timp de iarnă.

Sursă foto: https://flic.kr/p/6UbSze