Rozmarin pentru tinereţe fără bătrâneţe

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este un arbust care creşte în toată Europa, dar s-a adaptat mai bine climatului mediteranean. Frunzele sale sunt totdeauna verzi, în formă de ace şi cu flori albastre, albe sau roşii.
Rozmarinul a fost folosit din Antichitate ca plantă medicinală, rituală şi condimentară. Practica arderii de crenguţe de rozmarin pentru purificarea aerului în spitalele din Europa s-a menţinut până în secolul XX. Ironia soartei a făcut ca ea să fie abandonată, tocmai când ştiinţa modernă a demonstrat extraordinarele proprietăţi antiseptice ale acestui ulei.
Datorită efectului antiseptic, rozmarinul era folosit pentru conservarea cărnii. De fapt, nu se va şti niciodată cu adevărat dacă la începutul utilizării sale în arta culinară a fost apreciat pentru aroma sa sau pentru că avea capacitatea de a păstra carnea proaspătă pentru mai multe zile, pe vremea când nu exista frigider.

Ce substanţe nutritive conţine rozmarinul?

Diferite părţi din plantă, în special vârfurile de flori, conţin antioxidanti fenolici, acid rozmarinic şi numeroase uleiuri volatile esenţiale, cum ar fi: cineol, camfen, borneol, acetat de bornil, alfa-pinen. Aceşti compuşi sunt cunoscuţi pentru proprietăţile lor antiinflamatorii, antialergice, antifungice şi antiseptice.
Planta este foarte de bogată în vitamine din complexul B, conţine cantităţi importante de vitamina A şi vitamina C. Este una din ierburile cu conţinutul cel mai ridicat de folaţi (aceştia sunt importanţi în sinteza ADN-ului, iar când sunt administraţi în perioada de preconcepţie, pot ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou-născuţi).

Când pot introduce rozmarinul în alimentaţia copilului meu?

În mod obişnuit, mirodeniile se introduc în alimentaţia copiilor în jurul vârstei de 8 luni. Înainte de a introduce rozmarinul în meniul bebeluşului dumneavoastră, consultaţi medicul pediatru și respectaţi regula celor 4 zile.

Ce beneficii aduce rozmarinul organismului?

Preparatele din rozmarin (decoct, infuzie, macerat, tinctură, ulei esenţial) se folosesc cu succes în tratarea gastritelor şi infecţiilor gastro-intestinale, favorizează secreţia bilei, accelerează tranzitul intestinal leneş, elimină gazele şi stimulează apetitul.
De asemenea, rozmarinul este un remediu consacrat în afecţiunile cardio-vasculare, ale sistemului nervos, combate cu succes durerile cauzate de reumatism şi artrită, are proprietăţi diuretice, îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de concentrare.
Pentru uz extern, rozmarinul este folosit în activarea microcirculaţiei sanguine la nivelul pielii capului. Combate alopecia, seboreea, iar prin proprietăţile cicatrizante, antiseptice şi antimicrobiene intervine în vindecarea unor dermatoze, plăgi deschise, răni purulente, râie şi înţepături de insecte.

Cum aleg şi cum păstrez rozmarinul?

Rozmarinul este o plantă de grădină, poate fi cultivat în ghiveci. Se recoltează frunzele şi florile. Concentraţia de substanţe active în frunze este mai mare înainte de înflorire. Rozmarinul proaspăt se depozitează în pungi de plastic, la frigider. Deoarece crengile arbustului cresc rapid, frunzele pot fi tăiate şi uscate împreuna cu crengile. După uscare, frunzele se desprind de pe creangă, apoi se depozitează într-un vas bine închis, ferit de lumină şi umezeală.

Cum poate fi folosit rozmarinul?

Bucătăria mediteraneană întrebuinţează rozmarinul proaspăt şi tocat mărunt la condimentarea multor preparate alimentare, pentru gustul său delicios, aromat, uşor amărui. Se foloseşte la salate, supe, mâncăruri de legume, preparate din carne. Rozmarinul merge bine cu roşii, vinete, cartofi copţi şi dovlecei.
Ca şi plantă medicinală, se foloseşte sub formă de ceai, decoct, tinctură, ulei esenţial. Se recomandă utilizarea cu precauţie în timpul sarcinii, deoarece supradozarea poate provoca avort.

Surse(ro):
http://ro.wikipedia.org/wiki/Rozmarin
http://farmaciaverde.wordpress.com/2008/05/25/rozmarinul-un-excelent-tonic-pentru-copii-anemici-si-batrani-obositi/
http://ghidnutritie.ro/articol/plante_medicinale/rozmarin/62
http://www.ziarullumina.ro/articol.php?wid=0&actual=0&editia=339&fsize=0&duminica=0&test=test&article=2942&title=Rozmarinul,%20un%20excelent%20tonic%20pentru%20copii%20anemici%20si%20batrani%20obositi
http://www.cerasus.ro/rozmarin.html

Surse(en):
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/tipspices.htm

Sursă foto:http://flic.kr/p/9vKd4Q

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it