Pâine de secară cu maia (de la 8 luni)

Print Friendly, PDF & Email

Gustoasă și elastică, această pâine de secară cu maia rămâne fragedă chiar și la câteva zile după coacere.

Pâine de secară cu maia

Pâine de secară cu maia

Ingrediente:

pentru aluat:

Mod de preparare:

  1. Pentru început, se pregătește maiaua. Maiaua are nevoie să stea la crescut 36 de ore, așa că ține cont de acest lucru când plănuiești să coci pâinea cu secară.
  2. Pentru maia, se amestecă 80 g făină de secară și 85 ml apă călduță cu câteva semințe de chimen într-un vas adânc, până se obține o pastă fină.
  3. Se acoperă vasul cu un prosop umed și se așează aproape de o sursă de căldură pentru 36 de ore.
    Prosopul trebuie păstrat umed pe parcursul celor 36 de ore. Poți face acest lucru folosind un pulverizator/spray cu apă curată.
  4. După 24 de ore, se amestecă pasta și se mai lasă la dospit încă 12 ore, acoperind din nou vasul cu prosopul umed.
  5. După ce a fost amestecată, maiaua va începe să crească mai mult, iar prosopul nu trebuie ridicat deloc de pe vas.
  6. După ce s-a pregătit maiaua în acest fel, se trece la prepararea aluatului.
  7. Într-o cană se amestecă drojdia cu puțină apă călduță.
  8. Se amestecă apoi cu maiaua și cu apa călduță (cei 320 de ml).
  9. Separat, se amestecă cele 3 tipuri de făină cu sarea, pentru a forma un amestec uniform.
  10. Pentru frământat se folosește un lighean înalt și încăpător. În mijlocul amestecului de făină și sare se toarnă amestecul de drojdie și maia.
  11. Se aduce făina spre mijloc amestecând, și apoi frământând, până se încorporează în totalitate.
  12. Se răstoarnă aluatul pe o planșetă și se frământă timp de 10 minute. Aluatul va deveni fraged și elastic.
  13. Se unge un vas înalt cu unt sau ulei și se pune înăuntru aluatul, la dospit.
  14. Se lasă aproape de o sursă de căldură timp de 0 oră și jumătate sau până când își dublează volumul.
  15. Apoi se răstoarnă pe planșetă și se aplatizează cu mâna.
  16. Se frământă ușor, ca să capete o formă rotundă.
  17. Se pune la dospit timp de 2-3 ore, într-un vas presărat cu făină.
  18. După ce a dospit, se răstoarnă aluatul direct într-o tavă rotundă.
  19. Cuptorul trebuie să fie încins în prealabil, ca pentru toate rețetele de pâine, la 250 de grade C. Se coace timp de 30-45 de minute și se reduce temperatura la 230 de grade după primele 15 minute.
  20. Se scoate din cuptor când este gata și se lasă la răcit pe un grătar.

Sursa foto: https://flic.kr/p/89Av2G

Author: Alexandra

Datorită fiului meu am început să încerc tot felul de reţete care trebuie să fie pe cât de arătoase pe atât de gustoase şi în primul rând sănătoase.

Share This Post On