ștrudel cu mere aromat 1 an

Ștrudel cu mere aromat

de Andreea
Masă

Desert

Ocazie

Onomastică

Fel de mâncare

Desert

Ingredient principal

Pâine & aluaturi

Timp de preparare

50

Timp de gătire

40

Dificultate

mediu

Porţii

5 porții

Ștrudel cu mere aromat – un clasic al dulciurilor. Nucile, fructele uscate și aromele de cardamom și lămâie îi vor da o notă interesantă.

Ștrudel cu mere aromat – un clasic al dulciurilor. Nucile, fructele uscate și aromele de cardamom și lămâie îi vor da o notă interesantă.

Ingrediente

Paşii necesari preparării

 1. Se amestecă ingredientele și se frământă câteva minute. Dacă este nevoie, se mai adaugă puțină făină. Trebuie să avem un aluat moale, neted, foarte ușor manevrabil. 
 2. Lăsăm aluatul să se odihnească 20 de minute, acoperit cu folie. 
 3. Merele se taie cuburi mici. 
 4. Stafidele se lasă la înmuiat în apă călduță. 
 5. Curmalele și nucile se taie după preferință și vârsta copilului. 
 6. Într-un bol încăpător amestecăm toate ingredientele în afară de pesmet sau ovăz. 
 7. Lăsăm deoparte până formăm foaia de aluat. Aluatul se scoate pe o suprafață înfăinată. Acest aluat se poate întinde foarte subțire, încât să vedeți prin el. Dacă se rupe din loc în loc nu-i nimic. Întindeți cu sucitorul cât mai subțire. Apoi, cu mâna stângă tineți de o parte a aluatului, pe cealaltă, sub formă de pumn, o băgați sub aluat și trageți ușor de el înspre dreapta. Repetați manevra, mișcându-vă în jurul mesei de lucru. Încercați să dați acestei foi care va deveni destul de întinsă, o formă dreptunghiulară, dar nu trebuie să fiți foarte matematici.
 8. În acest timp merele vor lăsa sucul lor. În funcție de cât lichid vedeți în bol, vă dați seama cât de suculente sunt merele. 
 9. Pesmetul sau ovăzul se va așeza la baza stratului cu mere, pentru a absorbi sucul, altfel aluatul nu se va coace bine. 
 10. Ajustați cantitatea lor în funcție de suculența merelor. Compoziția se va așeza pe latura cea mai mare a aluatului, într-un strat lat cam de 10 cm, ca în fotografie.
 11. Începem prin a unge toată suprafața aluatului cu ulei sau unt topit. 
 12. Presărăm pesmetul sau ovăzul măcinat, apoi merele. Ne ajută foarte mult dacă așezăm aluatul de la început pe un cearșaf curat, umezit și presărat cu făină. 
 13. Rulăm aluatul doar trăgănd de cearșaf în sus. La capătul aluatului așezăm foaie de copt. Rulăm aluatul până ajunge pe foaia de copt. Va fi ușor de transferat astfel  pe tava de copt.
 14. Ungem din nou aluatul cu puțin ulei sau unt.
 15. Ștrudelul se introduce în cuptorul bine încins (la 180 de grade), unde se va coace pentru 40 de minute.


Se servește cald, cu puțină frișcă de casă.

Dacă vi se pare complicat întinsul aluatului (deși nu este), reduceți la jumătate cantitățile. Astfel veți manevra ștrudelul mai ușor. Întindeți aluatul cu sucitorul cât mai subțire posibil.