sarmale vegetale în foi de viță 8 luni

Sarmale vegetale în foi de viță (de la 8 luni)

de Andreea
Masă

Cină

Fel de mâncare

Fel principal

Ingredient principal

Legume

Timp de preparare

30

Timp de gătire

60

Dificultate

ușor

Porţii

4 porții

Sarmalele sunt o mâncare tradițională de care și copiii se pot bucura. Fără a fi grele la stomac, aceste sarmale se pot servi atât calde, cât și reci – sarmale vegetale în foi de viță.

Sarmalele sunt o mâncare tradițională de care și copiii se pot bucura. Fără a fi grele la stomac pot servi calde și reci – sarmale vegetale în foi de viță.

Ingrediente

Paşii necesari preparării

  1.  Foile de viță de vie (poate găsiți de la vreo bunică, mamă) se spală și se opăresc pentru câteva minute, ca să se înmoaie.
  2. Se scurg și se lasă la răcit pentru a fi manevrabile.
  3. Se amestecă într-un bol: orezul, ceapa, prazul, ardeiul  (toate tăiate mărunt) și condimentele.
  4. În mijlocul fiecărei foi de viță de vie se pune cam o lingură de umplutură.
  5. Se împachetează bine, începând cu marginile laterale, apoi se rulează.
  6. Pe fundul vasului în care vor fierbe sarmalele se așează felii lungi de morcov, pentru a împiedica sarmalele să se prindă de fund, dar și pentru un plus de gust.
  7. Se așează sarmalele cu grijă, fără spațiu între ele.
  8. Se toarnă jumătate din cantitatea de suc de lămâie și roșiile tăiate cuburi (pot fi și din conservă sau bulion de roșii). 
  9. Dacă mai este loc, se completează cu apă pentru a acoperi aproape în totalitate sarmalele.
  10. Se acoperă sarmalele cu frunze de viță de vie. Peste frunze se așează o farfurie cu fundul în sus, care să cuprindă sarmalele și să le ajute să stea fixe. Peste farfurie punem o greutate (de exemplu un mojar) pentru a nu lăsa loc sarmalelor să se miște și să se umfle.
  11. Se fierb cam 2 ore.
  12. La jumătatea timpului se mai completează cu restul de suc de lămâie și uleiul de măsline (poate și puțină apă).
  13. Verificați din când în când ca lichidul să nu se evapore complet.  
  14. Se lasă la răcit câteva ore sau peste noapte, fiind mai bune a doua zi. Pot fi servite calde sau reci, cu iaurt.

Comentarii