supă de bază de legume 8 luni

Supă de bază de legume (de la 8 luni)

de Andreea
Masă

Prânz

Fel de mâncare

Supă

Ingredient principal

Legume

Timp de preparare

30

Timp de gătire

100

Dificultate

ușor

Porţii

8 porții

Această supă de bază de legume se poate prepara în cantități mai mari și folosi pentru a îmbogăți gustul mâncărurilor sau ca bază pentru ciorbe și supe.

Această supă de bază de legume se poate prepara în cantități mai mari și folosi pentru a îmbogăți gustul mâncărurilor sau ca bază pentru ciorbe și supe.

Supă de bază de legume

supă de bază

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediente (pentru 2 litri de supă):
– 2 Lg ulei de măsline extra virgin
– 2 cepe uscate (medii)
– 4 morcovi
– 180 g ciuperci champignon
– 1 ardei curățat
– 1 fir de praz (mediu)
– 2 roșii curățate și tăiate în cuburi
– 2 fire de țelină apio
– 1 nap (mic)
– 1 rădăcină de păstârnac (mic)
– 2 rădăcini de pătrunjel
– 4 căței de usturoi
– 2 căni de frunze tăiate de spanac (aprox 125 g)
– 8-10 bobițe de piper

Mod de preparare:
Supa de bază făcută bine are un gust bogat, însă nici unul dintre ingrediente nu iese în evidență. Această supă se poate folosi la prepararea ciorbelor sau supelor cremă dar și pentru alte mâncăruri și sosuri.

Tăiați toate legumele și verdețurile în bucăți cam de 6 mm. În rețeta clasică, într-o oală încăpătoare turnați cele 2 linguri de ulei, la un foc mediu spre mare. În uleiul încins sotăm timp de 15 minute ceapa, morcovii, ciupercile, ardeiul și prazul, până capătă o culoare aurie. Dacă sotăm legumele la început în ulei, supa va avea o culoare mai închisă și un gust caramelizat.

Alternativ, puteți sota legumele în puțină apă și urmați ceilalți pași ai rețetei. Gustul nu va mai fi la fel de intens, dar supa va fi la fel de gustoasă.

Adăugăm restul ingredientelor și apă cât să le cuprindă. Când începe să fiarbă, dați focul la minim. Lăsați la fiert supa o oră – o oră jumătate, până scade la o treime din cantitatea inițială.

Scurgeți lichidul printr-o sită. Aruncați legumele. Puteți folosi supa imediat sau răci și păstra în frigider pentru 3 zile sau la congelator pentru 3 luni. Dacă alegeți ultima variantă, folosiți vase de plastic cu capac, pe care însă nu le umpleți de tot.

Supa se poate dezgheța peste noapte în frigider sau într-o oală pe foc.

Sursă foto: http://flic.kr/p/dZPbX9

Ingrediente

Paşii necesari preparării

  1. Supa de bază făcută bine are un gust bogat, însă nici unul dintre ingrediente nu iese în evidență. 
  2. Această supă se poate folosi la prepararea ciorbelor sau supelor cremă dar și pentru alte mâncăruri și sosuri.
  3. Tăiați toate legumele și verdețurile în bucăți cam de 6 mm. 
  4. În rețeta clasică, într-o oală încăpătoare turnați cele 2 linguri de ulei, la un foc mediu spre mare. 
  5. În uleiul încins sotăm timp de 15 minute ceapa, morcovii, ciupercile, ardeiul și prazul, până capătă o culoare aurie. 
  6. Dacă sotăm legumele la început în ulei, supa va avea o culoare mai închisă și un gust caramelizat.
  7. Alternativ, puteți sota legumele în puțină apă și urmați ceilalți pași ai rețetei. Gustul nu va mai fi la fel de intens, dar supa va fi la fel de gustoasă.
  8. Adăugăm restul ingredientelor și apă cât să le cuprindă.
  9.  Când începe să fiarbă, dați focul la minim. Lăsați la fiert supa o oră - o oră jumătate, până scade la o treime din cantitatea inițială.
  10. Scurgeți lichidul printr-o sită. Aruncați legumele. 
  11. Puteți folosi supa imediat sau răci și păstra în frigider pentru 3 zile sau la congelator pentru 3 luni. 
  12. Dacă alegeți ultima variantă, folosiți vase de plastic cu capac, pe care însă nu le umpleți de tot.
  13. Supa se poate dezgheța peste noapte în frigider sau într-o oală pe foc.
  14. Notă: imgredientele sunt pentru 2 l de supă.

Comentarii