Atunci când aveți poftă de ceva tradițional şi hrănitor, puteți pregăti balmoș ardelenesc. Este o rețetă veche românească pentru toată familia.
Ingrediente
- 1 kg făină mălai, (nu se foloseşte toată cantitatea)
- 300 g brânză, de oi
- 50 g unt, de casă
- puţină sare, (doar dacă folosim brânză nesărată)
- 1 l apă
Paşii necesari preparării
- Pentru a prepara balmoş ardelenesc se pune apa la fiert împreună cu sarea într-un ceaun pentru mămăligă.
- Când dă în clocot se adaugă treptat 3 sferturi din făina de mălai, amestecând pentru a se desface cocoloaşele.
- Se ţine pe foc 10 minute, timp necesar pentru ca făina să se fiarbă.
- Se adaugă apoi brânza şi untul tăiate cuburi şi se amestecă energic.
- Când brânza s-a amestecat destul de bine cu restul compoziției se poate adăuga din nou făină de mălai pentru a obține un balmoș ardelenesc mai tare, în funcție de preferințe.
- Rezultatul este o mămăliguţă gata amestecată cu brânză care se mănâncă folosind lingura.
Se serveşte cald, cu o cană de lapte la cină sau micul dejun.
Sursă foto: https://flic.kr/p/28yLeP