Rutina, importantă în alimentația copilul tău!

Se spune că rutina la copii este asemeni fundației pe care se va ridica o viitoare casă. Ea începe încă din prima zi de viață a bebelușului cu somn cât mai mult, baie și masaj în fiecare seară, iar când crește, evident, joacă, jocuri, jucării și povești înainte de culcare.
Toate acestea, făcute în mod constant și la aceeasi oră, îi formează celui mic obiceiuri sănătoase. Și cum copilul are nevoie de stabilitate și confort pentru a se dezvolta armonios, rutina este cea care îi asigură acestuia echilibrul necesar.

Beneficiile meselor în familie

În cazul alimentației, măcar o dată pe zi este recomandat să iei masa în formulă completă, pentru că stând împreună ai ocazia de a povesti, împărtăși experiențe și sentimente alături de cei mici. De asemenea, pentru cei trecuți de 4 ani, este momentul potrivit pentru câteva aspecte legate de responsabilitate – aranjatul sau strânsul mesei.

Studiile arată că a lua masa în familie de cel puțin patru ori pe săptămână aduce beneficii multiple dezvoltării copilului. Pe lângă beneficiile nutriționale (reduce riscul de obezitate infantilă), copilul își poate dezvolta atât limbajul, cât și gândirea.

Antrenându-l în discuție îl vei învăța, de fapt, nu doar să vorbească despre tot ce i se întâmplă, dar și să asculte sau să aibă propriile opinii.

Cum faci asta?
• Exprimă-ți interesul pentru activitățile pe care le-a făcut în timpul zilei
• Discută despre noutățile apropiate de vârsta lui
• Ascultă fiecare membru al familiei pentru a-l încuraja și pe el să asculte când cineva vorbește
• Încurajează-l să patricipe la discuții și ai încredere în el

Mesele frecvent luate în familie au un impact pozitiv asupra dezvoltării copilului inducându-i valori, motivație, încredere și stimă de sine. De aceea, este bine să închizi orice sursă de distragere a atenției (televizor, calculator, telefon, tableta) și să vorbiți despre orice vă vine în minte și are legatură cu el.

Mâncarea gătită sănătos este cea mai bună opțiune pentru o masă în familie. Dacă reușești, ar fi drăguț să îl implici și pe el la pregătiri, să experimentați împreună rețete haioase, să îl lași să te ajute la decorare și ornare, să aveți o seară de răsfăț în care să comandați orice poftiți.

Pe scurt, în ce privește alimentația, rutina creează sentimentul de unitate și identitate, păstrează tradițiile, ne ajută pe noi, ca părinți, să monitorizăm și să fim la curent cu starea de spirit a celui mic, cu activitățile și comportamentul său, le dezvoltă vocabularul învățând cuvinte noi și construindu-și speech-ul. Mai mult decât atât, aceștia învață ce înseamnă o porție de mâncare și experimentează gusturi noi.

Cum să planifici masa alături de cel mic

Mesele în familie sunt mai sățioase. Un studiu realizat la Harvard a demonstrat faptul că familiile care reușesc să ia masa împreună consumă de două ori mai multe alimente bogate în fibre, calciu, fier, acid folic și vitamine B6, B12, C și E.
Tendința de a consuma o varietate de preparate. Copiii care mănâncă alături de părinți vor testa preparate diversificate luându-și astfel o multitudine de vitamine și minerale de care organismul are nevoie. Și nu se vor învăța mofturosi.
Să mănânci acasă nu este întotdeauna sănătos. Când cei mici mănâncă acasă, dar nu alături de părinți, cu siguranță nu vor avea o dieta echilibrată, pentru că vor alege junk-food.
Copiii nu sunt niciodată prea mici pentru o masă în familie. Dacă aveți un copil mic, așezați-l în scaunul de masă oricând mâncați și voi. Doar așa va învăța, în timp, cât de importat este acest lucru.
Mesele în familie oferă copiiilor un model. Cât sunteți voi de manierați, la fel va fi și copilul. În timpul unei mese în familie el va avea ocazia să vă vadă îndeaproape cum vă purtați și ce opțiuni alimentare aveți.

Și câteva sugestii:

1. Permiteți să discutați și să împărtășiți despre activitățile petrecute în timpul zilei
2. Evitați televizorul, radioul și telefonul în timpul mesei
3. Nu forțați copilul să mănânce tot din farfurie și lăsați-l să decidă când s-a săturat (nu este întotdeauna cazul bebelușilor)
4. Lasați copilul să vă ajute să pregătiți și apoi să strângeți masa
5. Povestiți-i adesea că laptele, brânza, iaurtul au calciu și întăresc oasele, spanacul face mușchi, banana are fier, etc pentru a deprinde încet, dar sigur, că mâncatul sănătos are logică.

Surse:

http://www.mommd.com/routines.shtml
http://www.earthsbest.com/node/365
http://stayathomedads.about.com/od/yourstayathomecareer/a/childrenroutine.htm
http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Eating_tips_for_children_%285%29_primary_school
http://solutionsforyourlife.ufl.edu/hot_topics/families_and_consumers/family_dinners.html
http://www.ag.ndsu.edu/eatsmart/eat-smart.-play-hard.-magazines-1/2009-eat-smart-play-hard-magazine/test-item

Sursa foto: https://flic.kr/p/85gqTD

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it