Pătrunjel, mai multă vitamina C | Diversificare.ro

Pătrunjel, mai multă vitamina C

Se știe despre pătrunjel că este foarte sănătos, așa că faptul că acum 2000 de ani a fost folosit ca medicament, nu surprinde. În Grecia antică, pătrunjelul era considerat sacru, fiind folosit pentru premierea atleților, dar și pentru decorarea mormintelor.

 

Este una dintre cele mai prolifice plante. Face parte din familia rădăcinoaselor și se înrudește cu morcovul, păstârnacul, țelina, feniculul și mărarul. Sunt cultivate două soiuri de pătrunjel pentru frunze – unul cu frunze crețe și unul cu frunze plate, denumit și italian. Acestea sunt folosite în bucătăria europeană, americană și cea din Orientul Mijlociu. Se cultivă de asemenea și un soi pentru rădăcină și frunze (Hamburg), care este folosit în special în bucătăria din Europa Centrală și de Est. Rădăcina de pătrunjel seamănă foarte mult cu păstârnacul, fiind adesea confundată cu acesta.

Ce substanțe nutritive conține pătrunjelul?

Pătrunjelul conține cantități importante de antioxidanți și vitamina C (de 3 ori mai mult decât portocalele), vitamina A, acid folic și fier (de 2 ori mai mult decât spanacul). Este de asemenea bogat în fibre și minerale, cum ar fi calciu, magneziu, potasiu și zinc și este o sursă bună de sodiu, vitamina K și chiar proteine. Pătrunjelul conține uleiuri volatile și flavonoide, acestea fiind recunoscute pentru rolul lor în asigurarea unui nivel optim de sănătate.

Pătrunjelul este foarte bun pentru sistemul digestiv, în combaterea alergiilor, în special a celor de primăvară, precum și pentru detoxifierea organismului sau prevenția artritei. Totuși, pătrunjelul nu este indicat persoanelor cu inflamații ale rinichilor și femeilor însărcinate, putând genera contracții uterine.

Când pot introduce pătrunjel în alimentația copilului meu?

Datorită conținutului important de substanțe nutritive și a faptului că este un aliment ușor digerabil, pătrunjelul poate fi introdus în alimentația copilului de la începutul diversificării, în general de la 6 luni. Totuși, pătrunjelul este unul dintre alimentele care conțin cantități măsurabile de oxalați care, în cantități mari, pot cauza probleme de sănătate. De aceea, ca în cazul oricărui aliment nou pentru copil, este bine să consultați medicul pediatru și să urmăriți regula celor 4 zile pentru a observa eventualele reacții alergice.

Cum alegem pătrunjelul?

Dacă optați pentru pătrunjelul frunze, se recomandă să îl alegeți pe cel proaspăt, pentru a beneficia de toți nutrimenții. Frunzele trebuie să fie verzi, fără semne de paloare. Acestea se păstrează în frigider, într-o pungă de plastic. Pentru a rezista mai mult, stropiți frunzele cu puțină apă. Frunzele de pătrunjel proaspăt pot fi congelate în stare crudă, fără a-i afecta calitățile nutritive. Frunzele uscate se păstrează într-un recipient etanș, într-un loc uscat și răcoros.

Rădăcina de pătrunjel este de o culoare albicioasă și trebuie să fie fermă și fără pete sau tăieturi. Se păstrează în frigider nespălată, învelită în hârtie și rezistă mai mult de 2 săptămâni.

Cum se prepară?

Este bine ca frunzele să fie spălate chiar înainte de a fi folosite, altfel pot fi ușor deteriorate. Frunzele de pătrunjel sunt în general utilizate ca mirodenie în preparate diverse, salate, supe sau mâncăruri, fiind adăugate la final, după ce a fost stins focul. Frunzele de pătrunjel și roșiile, împreună cu alte ingrediente diverse, alcătuiesc o salată delicioasă, cunoscută sub numele de tabouleh.

Rădăcina de pătrunjel poate fi folosită atât în stare crudă, având un gust dulce aromat, dar mai ales gătită, în supe și alte mâncăruri.

Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Parsley
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=100
http://www.healthdiaries.com/eatthis/20-facts-about-parsley.html
http://www.ehow.com/about_5084350_parsley.html
http://www.thevegetarianbaby.com/2009/08/parsley-underrated-herb.html

Surse (ro):
http://www.qbebe.ro/copilul/sanatate/7_verdeturi_care_nu_trebuie_sa_lipseasca_din_alimentatia_copilului

Sursa foto: http://flic.kr/p/9yCDk9

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it