Lucruri surprinzătoare despre morcov

Lucruri surprinzătoare despre morcov

Morcovul este una dintre legumele care nu lipsesc din bucătărie şi printre primele alimente care sunt introduse în alimentaţia copiilor. Îşi găseşte cu uşurinţă locul atât în ciorbe, cât şi în deserturi, dar mai mult decât atât, este plin de compuşi benefici precum antioxidanţi, minerale şi vitamine. Este considerat cea mai importantă sursă naturală de vitamina A, însă conţine de asemenea cantităţi însemnate de fibre, acid folic, vitamina C, vitamina B, potasiu, fier, magneziu și calciu.

Deşi este un aliment atât de versatil şi intens folosit în bucătăria românească şi internaţională, sunt câteva lucruri mai puţin cunoscute despre morcovi:

Carotenemie
Consumul exagerat de alimente bogate în caroten, un fitonutriment cu rol antioxidant, poate provoca o afecţiune numită carotenemie. Se manifestă prin modificarea culorii pielii, în mod deosebit zona mâinilor, aceasta dobândind o tentă galben-portocalie. Nu există suficiente informaţii asupra impactului acestei afecţiuni asupra sănătăţii, însă tratamentul este foarte simplu: reducerea consumului de morcovi sau alte alimente bogate în caroten.

Zahăr
După sfeclă, morcovul este leguma cu cel mai mare conţinut de zahăr. Au existat chiar şi tentative de a extrage zahăr din morcovi, însă fără succes. Partea cu cea mai mare concentraţie de zahăr din morcov este miezul. De regulă rădăcinile cu un diametru mare au mai mult miez, prin urmare un conţinut mai ridicat de zahăr. De regulă, morcovii conţin aproximativ 88% apă, 7% zahăr s.a.

Medicament
Este neclară perioada în care a început să fie cultivat, în principal datorită faptului că era uşor de confundat cu ruda sa, păstarnacul, însă existenţa morcovului a fost documentată de acum aproximativ 5000 de ani. La început oamenii îl foloseau ca medicament, abia apoi ca aliment.

Nu doar portocaliu
Culoarea portocalie este dată de conţinutul ridicat de beta-caroten, pe care corpul nostru îl transformă în vitamina A. Vitamina A este esenţială pentru sănătatea vederii, dar şi a oaselor, dinţilor şi pielii. Un morcov poate asigura mai mult de 200% din doza zilnică recomandată. Cu cât culoarea portocalie este mai intensă, cu atât mai mari sunt proviziile de beta-caroten. Însă morcovul nu este doar portocaliu. Există morcovi albi, galbeni, mov şi roşii.

Investiţie bună
Morcovul se află în primele 10 recolte de legume din punct de vedere al importanţei economice. Cel mai mare producator este China, acoperind mai mult de 45% din producţia mondială de morcovi.

Versatilitate
Morcovul se poate găti şi consuma într-o multitudine de feluri: crud, fiert, copt, la aburi, sotat, gratinat, stors, iar lista poate continua până la feliare şi uscare pentru a obţine chips-uri. Gustul dulce îi face loc printre torturi, gemuri, sucuri şi alte deserturi. În Portugalia, marmelada de morcov este o specialitate populară, iar tortul de morcov rămâne un desert inedit oriunde în lume.

Surse:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=21
http://www.carrotmuseum.co.uk/trivia.html
http://www.webmd.com/food-recipes/5-healthy-facts-about-carrots
http://www.sciencekids.co.nz/sciencefacts/food/carrots.html
Sursa foto: https://flic.kr/p/98baYS

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it