3 metode eficiente pentru a curăţa o rodie

Rodia este unul dintre super alimentele cu efecte benefice multiple asupra sănătăţii copiilor noştri şi de care aceştia se pot bucura începând vârsta de 8 luni. Seminţele dulci-acrișoare de rodie sunt recunoscute pentru conţinutul ridicat în polifenoli, antioxidanţi puternici care protejează împotriva afecţiunilor inimii şi au efecte anti-cancerigene. Bogată în vitamina C, rodia întărește de sistemul imunitar și ajută organismul să reziste în fața infecțiilor. De asemenea, ajută la tonifierea mușchiului inimii, reduce colesterolul, elimină petele de pe piele, reduce febra și durerile în gât, protejează organismul împotriva osteoporozei şi este recomandată în timpul sarcinii, deoarece protejează funcțiile creierului bebelușului.
Avem nenumărate motive pentru a include acest super-fruct în mod regulat în alimentaţia întregii familii. Cu toate astea, de câte ori mergeam la cumpărături şi mă aflam în fata raftului cu rodii începeam să mă gândesc dacă am destul timp să migălesc la curăţatul seminţelor minune. Însă în timp, am descoperit câteva metode eficiente şi rapide pentru a curăţa o rodie, iar mai departe vi le voi împărtăşi. De acum nu mai avem scuze!

Seminţe „bătute”

Rostogoliţi fructul de câteva ori pe masă, apăsând uşor pentru a desprinde seminţele din interior şi a înmuia puţin coaja care este destul de rigidă. Procedeul este similar celui în care “relaxam”  o lămâie cam tare. Tăiați superficial coaja pe mijlocul fructului după care rotiţi în direcţii opuse cele două jumătăţi până când se desprind complet. Cu ajutorul unei linguri de lemn aplicaţi lovituri repetate pe coaja rodiei în aşa fel încât seminţele să se adune într-un bol. Procedaţi la fel şi cu cealaltă jumătate, după care alegeţi cu atenţie eventualele bucăţi de coajă căzute accidental.

Rodie scufundată

O altă metodă eficienta est scufundarea. Mai întâi se taie coaja rodiei, tot la suprafaţă, însă de data aceasta în sferturi. Scufundaţi pe rând fiecare bucată şi întoarceţi coaja uşor în aşa fel încât să se elibereze seminţele. Acestea se vor scufunda în apă şi se vor aşeza pe fundul vasului. Bucăţile de coajă plutesc, aşa că le puteţi aduna cu mâna de la suprafaţa apei. La nevoie, schimbaţi apa şi treceţi cu mâna printre seminţe pentru a se alege la suprafaţă toate rămăşiţele din coajă.

Metoda combinată

Cea de-a treia metodă este o combinaţie între cele două. Se taie mai întâi un capac foarte subţire al rodiei, în zona codiţei, cu atenţie pentru a nu tăia până în miezul fructului. La capătul opus se procedează la fel. Se taie uşor coaja în 6 bucăţi, similar metodei scufundării. Se desface fiecare bucată deasupra unui vas cu apă. Eventualele resturi din coajă vor pluti pe suprafaţa apei iar seminţele se vor aduna cuminţi în vas.

Seminţele zemoase pot fi oferite copiilor, sub formă de smoothie sau zdrobite și încorporate în piureuri de fructe. De la 3 ani poate fi consumat și ca atare sau în salate.

Toate fructele se spala bine înainte chiar şi cele ale căror coaja nu o folosim. Acestea sunt stropite cu pesticide care pot ajunge în interiorul fructului în timp ce îl manevram pentru a pregăti mâncarea copilului.

Surse:
http://www.bbcgoodfood.com/technique/how-remove-pomegranate-seeds
http://lifehacker.com/5895852/deseed-a-pomegranate-in-10-seconds-using-a-wooden-spoon
http://www.simplyrecipes.com/recipes/how_to_cut_and_de_seed_a_pomegranate/
Sursa foto:
https://flic.kr/p/n77DU