pâine cu cartofi 1 an

Pâine cu cartofi (de la 1 an)

Dietă

Vegane

Fel de mâncare

Pâine

Ingredient principal

Legume

Timp de preparare

30

Timp de gătire

40

Dificultate

ușor

Porţii

5 porții

Când nu mai știu cum să îi ofer cartofi mofturosului meu, îi pregătesc o pâine cu cartofi. Rumenă și lucioasă, e imposibil de refuzat!

Când nu mai știu cum să îi ofer cartofi mofturosului meu, îi pregătesc o pâine cu cartofi. Rumenă și lucioasă, e imposibil de refuzat!

Pâine cu cartofi

paine cu cartofi

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediente:
– 500 g cartofi în coajă
– 500 g făină neagră
– 100 ml apă călduță
– o lingură cu sare
– 25 g dojdie de bere, proaspătă

Mod de preparare:
Cartofii se spală foarte bine și se fierb în coajă. Când sunt fierți se scurg și se lasă la răcit. Apoi se decojesc și se pasează împreună cu sarea pentru a deveni piure.
Drojdia se diluează cu apa călduță. Peste drojdia diluată se adaugă o mână din făină și se amestecă. Se lasă drojdia să stea cam 10-15 minute.
Piureul de cartofi se adaugă peste drojdie. Se amestecă bine totul și apoi se frământă împreună cu făina. Aluatul se frământă cel puțin 10 minute pentru a deveni elastic. Se lasă apoi la crescut pentru o jumătate de oră. După aceea se întinde pe suprafața de lucru cu mâna. Se suprapun părțile una peste cealalată, pentru a obține o cocă rotundă. Se lasă pâinea să crescă o jumătate de oră. După această perioadă se răstoarnă pâinea pe tava unsă în prealabil cu ulei. Asta înseamnă că pâinea va fi cu susul în jos, lucru care va face pâinea să crească în timpul coptului și să devină mai pufoasă până va fi gata.

Acum pâinea se introduce la cuptor și se coace pentru 40 de minute, până se rumenește. Când pâinea s-a rumenit, se scoate din cuptor și se acoperă cu un prosop de bucătărie ca să i se înmoaie coaja de deasupra, în cazul în care nu vă place crocantă.

Alte informații: din cantitățile menționate la ingrediente se obține o singură pâine cu cartofi.

Sursa foto: https://flic.kr/p/aBFLc2

Ingrediente

Paşii necesari preparării

  1. Cartofii se spală foarte bine și se fierb în coajă. Când sunt fierți se scurg și se lasă la răcit. 
  2. Apoi se decojesc și se pasează împreună cu sarea pentru a deveni piure.
  3. Drojdia se diluează cu apa călduță. Peste drojdia diluată se adaugă o mână din făină și se amestecă. Se lasă drojdia să stea cam 10-15 minute.
  4. Piureul de cartofi se adaugă peste drojdie. Se amestecă bine totul și apoi se frământă împreună cu făina. Aluatul se frământă cel puțin 10 minute pentru a deveni elastic.
  5. Se lasă apoi la crescut pentru o jumătate de oră. După aceea se întinde pe suprafața de lucru cu mâna. 
  6. Se suprapun părțile una peste cealalată, pentru a obține o cocă rotundă. Se lasă pâinea să crescă o jumătate de oră.
  7.  După această perioadă se răstoarnă pâinea pe tava unsă în prealabil cu ulei. Asta înseamnă că pâinea va fi cu susul în jos, lucru care va face pâinea să crească în timpul coptului și să devină mai pufoasă până va fi gata.
  8. Acum pâinea se introduce la cuptor și se coace pentru 40 de minute, până se rumenește. 
  9. Când pâinea s-a rumenit, se scoate din cuptor și se acoperă cu un prosop de bucătărie ca să i se înmoaie coaja de deasupra, în cazul în care nu vă place crocantă.
  10. Alte informații: din cantitățile menționate la ingrediente se obține o singură pâine cu cartofi.

Comentarii