Cum ajutăm copilul să devină fan legume?

Apetitul precum şi gusturile copiilor trec prin multe faze şi schimbări de-a lungul timpului. Sunt fluctuaţii obişnuite, care nu au de ce să devină motive de îngrijorare, dar care pot crea frustrări părinţilor. Unele perioade ne testează puternic răbdarea, însă nu trebuie să uităm că aceasta ne este cel mai bun „prieten” în relaţia cu un copil. Fiecare părinte experimentează măcar o dată perioada în care copilul pare să-şi piardă apetiul pentru legumele prefereate odată, în schimbul alimentelor dulci sau bogate în carbohidraţi.
Legumele sunt bogate în vitamine, minerale şi fibre, având în acelaşi timp un conţinut scăzut de calorii și grăsimi. Toate legumele de culoare verde, galben sau portocaliu sunt surse importante de calciu, magneziu, potasiu, fier, complexul de vitamine B, vitamina C, vitmina A şi vitamina K. Este adevărat că cele mai multe dintre substanţele nutritive ale legmelor se găsesc şi în fructe, însă acestea au un conţinut ridicat de glucide. În plus, copiii care mănâncă de mici legume variate, cel mai probabil vor păstra acest obicei sănătos şi la vârsta adultă. Aşadar, cum facem să păstrăm sau să cultivăm o atitudine pozitivă faţă de legume?

Încurajaţi copilul să guste

Gusturile diferă în funcție de persoană, însă singurul mod de afla dacă o mâncare ne este sau nu pe plac, este încercând. Oricând putem avea surprize plăcute. Așadar încurajați întotdeauna copilul să guste mâncarea din farfurie asigurându-l în același timp că este în regula dacă nu îi place și că nu este musai să o mănâce pe toată. Un truc pentru a încuraja copilul să încerce mâncăruri noi este să aşezăm pe farfurie alături de alimente pe care le mănâncă în mod obişnuit şi o cantitate mică dintr-un aliment nou sau unul care nu este pe lista favoritelor.

Păstraţi o atmosferă relaxată

Aşa cum gusturile se pot schimba în timp, este bine să revenim periodic la legumele care au fost deja degustate. Aşezaţi legumele pe farfurie, chiar dacă în trecut s-a întâmplat să nu le mănânce. Atunci când punem pe masă o legumă care a fost refuzată anterior, este bine să facem şi câte o mică schimbare, fie că este o reţetă diferită sau pur şi simplu tăiem legumele altfel. Faceţi primul pas şi mâncaţi menţionând într-un mod cât mai degajat şi relaxat un aspect pozitiv al acelui aliment său fel de mâncare. Pot trece zile, săptămâni, chiar luni până când copilul vă poate surprinde şi va prelua initiativa de a mai încerca o dată.

Implicaţi-l şi creaţi aranjamente deosebite

Oferiţi-i posibilitatea de a se implica, de a decide ce în ce formă se taie sau în ce mod se aşează legumele pe farurie. Folosiţi mici trucuri, precum asocierea cu un sos sau o pastă preferată precum: guacamole, hummus sau un sos de roşii pregătit în casă. Poate necesita mai mult timp pentru pregătirea mesei, însă este un timp de calitate petrecut împreună care poate face diferenţa în clădirea sau menţinerea unor obiceiuri alimentare sănătoase.

Surse:
http://www.parents.com/toddlers-preschoolers/feeding/healthy-eating/break-your-kids-bad-food-habits/
http://www.nutrition-and-you.com/vegetable-nutrition.html
Sursa foto: https://flic.kr/p/4CFcQq