Într-un castron se cerne făina și se face o gaură în mijloc.
Acolo vom turna drojdia dizolvată cu o linguriță de zahăr.
Se toarnă, peste drojdie, laptele călduț și se adaugă pe rând ouăle, zahărul, sarea și mirodeniile.
Se încorporează toate ingredientele și se frământă bine aluatul de pască, ca la cozonac, luând din când în când câte puțin ulei în mână.
Aluatul se lasă la dospit până crește.
Între timp, se pregătește umplutura pentru pască, astfel: se separă galbenușurile de albușuri, gălbenușurile se amestecă cu brânza dulce, zahărul, eventual o păstaie de vanilie.
Separat se fierbe orezul în lapte, al dente, și se hidratează stafidele în câteva linguri de lapte.
Când orezul s-a răcit și stafidele s-au înmuiat, se adaugă peste compoziția de brânză, iar la final se pun albușurile bătute spumă.
Odată aluatul crescut și umplutura pregătită, pasca noastră poate prinde contur.
Se împarte aluatul în două părți aproape egale.
Prima parte se întinde și se așază în forma de pască (este bine ca partea de jos să fie mai groasă pentru a susține greutatea compoziției) tapetată cu hârtie de copt.
Se adaugă umplutura de brânză, iar din partea a doua se împletește un colăcel care se va așeza cu grijă pe margine, de jur împrejurul păscuței.
Pe mijloc se poate face din aluat o cruce. Dincolo de semnificația religioasă, aceasta ajută la susținerea compoziției.
La final, se unge cu gălbenuș de ou și se lasă la cuptor aproximativ 45 de minute.