lipii (pita) 12 luni

Lipii (pita)

de Andreea
Ocazie

Onomastică

Fel de mâncare

Pâine

Ingredient principal

Pâine & aluaturi

Timp de preparare

60

Timp de gătire

30

Dificultate

ușor

Porţii

10 porții

Pita este o pâine rotundă și plată, consumată în zona mediteraneană, Orientul Mijlociu și zona Balcanilor pe post de pâine pentru hummus, baba ganoush sau pentru sandviciuri.

Acest preparat – lipii (pita) – este o pâine rotundă și plată. Consumată în zona mediteraneană, Orientul Mijlociu și zona Balcanilor pe post de pâine pentru hummus, baba ganoush sau pentru sandviciuri.

Ingrediente

Paşii necesari preparării

  1. Într-un bol mic amestecați bine drojdia cu ½ cană din cantitatea totală de apă și zahărul. Lăsați amestecul să stea 10 minute, timp în care va începe să se umfle. Dacă nu vedeți bule de aer formându-se, înseamnă că drojdia e veche sau apa a fost prea fierbinte. În cazul acesta aruncați amestecul și luați-o de la început pentru că aluatul nu va crește.
  2. Într-un bol încăpător amestecați făinurile cu sarea. Faceți apoi o gropiță în mijloc unde turnați amestecul de drojdie + restul de apă (o cană). Amestecați bine. Spălați același bol sau folosiți un nou bol curat. Ungeți ușor cu ulei și lăsați aluatul la crescut pentru aproximativ 2-3 ore, acoperit cu folie. În funcție de făina folosită, aluatul crescut va fi mai mult sau mai puțin lipicios sau moale.
  3. Pe o suprafață bine înfăinată turnați aluatul și frământați 5-8 minute folosind câtă făină este necesară pentru a produce un aluat elastic și cu care se poate lucra ușor.
  4. Împărțiți aluatul în 10-12 biluțe, fiecare de dimensiunea unei mingi de ping-pong. Pe o farfurie presărată cu făină lăsați-le la crescut din nou, pentru 10 minute, acoperite cu o folie de plastic.
  5. Încălziți cuptorul la 220 grade celsius (o temperatură mare). Încălziți și tava pe care veți coace pâinile noastre (o tavă de cuptor obișnuită). 
  6. Între timp formați 4 discuri din 4 mingiuțe, groase cam de 3 mm. Lăsați-le să se “odihnească”. Când cuptorul s-a încălzit foarte bine, puneți lipiile pe tava încăpătoare. Lăsați-le aproximativ 4 minute pe prima parte și 2-3 minute pe cea de-a doua. Dacă le lăsați prea mult se vor întări.
  7. De la căldura cuptorului aceste lipii numite “pita”, se vor umfla și for forma un “buzunar”. Dorim acest lucru pentru a le putea umple mai apoi. Unele nu vor forma acest buzunar dar tot vor fi bune la gust.Procedați la fel până epuizați biluțele.
  8. Lăsați lipiile la răcit pe un grătar. Sunt bune de consumat imediat, calde. Dacă totuși vă mai rămân, băgați-le în pungi de plastic imediat ce s-au răcit și la congelator cu ele. Se pot apoi reîncălzi în câteva secunde în cuptor.
Idei de utilizare:
– se servesc la hummus sau baba ganoush, tăiate triunghiuri mici pe care le putem înmuia direct în sosuri (finger-food).
– se pot folosi pe post de pâine pentru sandvișuri, putând-le umple “buzunarele”cu falafel, legume sau orice vă spune imaginația sau ce place celor mici.
– tăiate triunghiuri se pot coace pentru câteva minute pentru a deveni crocante și folosi drept chips-uri.

Sursă foto: Diversificare.ro

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it