A fost odată, în America, o lume cu totul şi cu totul deosebită. În lumea aceea, oamenii locuiau în triburi şi se hrăneau cu ceea ce găseau în natură. Însă, pe vremea aceea, ei nu cunoşteau toate plantele. De aceea, vraciul tribului făcea expediţii dese, tocmai până în inima junglei. Puteau trece săptămâni multe înainte să se reîntoarcă la trib. Însă, de fiecare dată, el aducea tot felul de leacuri sălbatice şi plante noi.
La vremea aceea, oamenii tribului mâncau numai cartofi fierţi sau zdrobiţi şi câteva feluri de frunze verzi. De aceea, lor le era foame tot timpul. De aceea, într-o zi, ei s-au strâns în jurul vracului lor şi i-au spus:
– Caută o plantă care să oprească foamea în tribul nostru!
Iar vraciul porni spre inima junglei.
Jungla era deasă şi nu era nicio cărare pe care să se poată merge. De aceea, vraciul avea la el o lamă de piatră cu care putea să își facă drum printre plante.
– Să caut o plantă care să ne scape de foame… cum să fac şi asta? se întreba el. Incantaţiile pe care le ştiu sunt pentru ploaie şi pentru soare. Cum voi rezolva acest mister?
Mergând, el obosi. Fiindcă se apropia seara, el își pregăti un loc de odihnă. Apoi aprinse focul. Când răsări luna, îl fură somnul. În vis, i se arătă un porumbel alb. Vraciul se trezi a doua zi de dimineaţă şi spuse:
– Am visat un porumbel alb. Dacă a fost, de fapt, o viziune, înseamnă că voi vedea astăzi un porumbel alb. Apoi, el porni din nou prin junglă. Tot mergând, ajunse într-un loc fără copaci. Era neobişnuit să găseşti un aemena loc chiar în mijlocul junglei. De aceea, vraciul mai zăbovi acolo. Începu să privească plantele şi se tot întreba:
– Când va apărea porumbelul din viziunea mea?
Spre prânz, vraciul se întinse pe iarba uscată, să îşi tragă sufletul. Stătea pe spate şi privea cerul însorit. Dintr-o dată, pe deasupra sa, trecu în zbor o pasăre. Imediat, omul se ridică în picioare. Utându-se spre cer, el observă că era chiar un porumbel alb care se tot învârtea pe deasupra lui, în zbor.
– Voi aştepta să se aşeze undeva. Dacă se va odihni pe o plantă, atunci aceea este planta pe care o caut, spuse vraciul.
Într-un final, porumbelul se aşeză pe o plantă înaltă de doi metri. Ea arăta diferit faţă de orice altă plantă cunoscută. Vraciul se apropie. Porumbelul nu se sperie deloc ci, stătea în continuare acolo, de parcă vroia să îi spună ceva. Pesemne că vraciul avu dreptate şi descoperise ceea ce căuta.
– Pentru că m-a ajutat un porumbel, îi voi da numele de “porumb“. Apoi, porumbelul îşi luă zborul.
Vraciul se puse apoi pe muncă: tăie 10 plante şi opri mătasea.
– O voi folosi la ceaiuri de leac, se gândi el.
Apoi, îndepărtă frunzele de pe porumb şi văzu grăunţele de porumb. Încă nu ştia cum se vor găti. Totuşi, era convins că găsise ceea ce căutase.
Se întoarse apoi la tribul lui. Acolo, el chemă toate familiile în jurul focului.
– Am găsit această plantă. Ea se numeşte porumb şi creşte înaltă de doi metri!
Toţi oamenii îl ascultau cu mare atenţie.
– Pe porumb, sunt două fructe care au grăunţe. Pe acestea le numesc păpuşi. De azi înainte, vom face fiertură cu grăunţe şi ne vom potoli foamea.
Oamenii din trib erau încântaţi. Fiecare primi câteva grăunţe de porumb pe care le-a fiert. Tuturor le plăcu fiertura din grăunţe de porumb. A doua zi, vraciul luă cu el câţiva oameni şi le arătă unde găsise plantele. Mai târziu, oamenii tribului au început să le planteze alături de cartofi. Cu timpul, ei au început să facă făină din grăunţele uscate. Din făină făceau altă mâncare numai bună alături de cartofi şi ouă. Mâncarea aceea se face şi în ziua de astăzi şi este tocmai mămăliga.
De atunci au trecut multe mii de ani. Oamenii au tot venit pe lume, timpul a trecut, dar porumbul creşte în continuare peste tot şi este folosit de mulţi, mulţi oameni, chiar şi de către noi.
Sfârşit.
Acest material este realizat de diversificare.ro și este protejat prin Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe cu completările și modificările ulterioare. Este interzisă copierea, modificarea, afişarea, distribuirea, transmiterea, publicarea, comercializarea, licenţierea, crearea unor materiale derivate (inclusiv înregistrări audio sau video ale materialului disponibil pe site) sau utilizarea conţinutului site-ului în orice scop fără confirmarea prealabilă scrisă din partea diversificare.ro.
Citarea corectă în condițiile legii se face prin menționarea titlului materialului, numelui autorului, anului publicării și a sursei de unde provine materialul. Pentru informații despre folosirea acestui material ne puteți contacta la: [email protected]
Descărcaţi ilustraţia de colorat aici: