Gnocchi din cartofi violet, o rețetă care va avea cu siguranță succes, în special datorită culorii deosebite. Dar și aportul nutrițional este pe măsură!
Ingrediente
- 800 g cartofi, violet
- 1 ou
- o linguriță sare
- 350 g făină făină de grâu, pentru compoziție (va mai fi necesară făină pentru rularea aluatului pe suprafața de lucru)
- 400 ml smântână
- 80 g brânză, tare, maturată (grana padano, parmezan, cașcaval)
- piper, proaspăt măcinat
- 30 alune, de pădure decojite
Paşii necesari preparării
- Pentru a obține găluștele de cartofi violet vom prepara pentru început un aluat.
- Prima dată se spală foarte bine cartofii și se pun într-o oală cu apă rece.
- În oală se adaugă o jumătate de linguriță de sare.
- Pentru a nu își pierde din calități, cartofii se fierb în coajă.
- Oala se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă cam 20 de minute la foc mic.
- Cartofii se înțeapă cu furculița și se observă consistența acestora. Dacă mai este necesar, se mai lasă la fiert.
- După ce s-au fiert cartofii, se scurg de apă și se lasă puțin timp la răcit.
- Se decojesc cât timp sunt calzi, la fel ca și cartofii obișnuiți.
- Apoi se taie și se pasează, după care se lasă la răcit.Pentu a se răci repede se întinde piureul obținut pe o tavă curată, în strat subțire.
- Separat, se bate oul cu un vârf de linguriță de sare.
- Amestecul se întinde peste cartofi astfel încât să se acopere cât mai bine tot piureul.
- Se amestecă piureul rece și oul bătut.
- Treptat, se adaugă 150 g de făină și se tot frământă compoziția.
- Se dă brânza pe răzătoare și se amestecă în aluat. Se frământă bine aluatul.
- Apoi se poate adăuga și restul de făină, frământând în continuare.Se frământă aluatul pentru maxim 5 minute, ca să nu devină prea moale.
- Se împarte coca în 8 părți care se modelează în palmă pentru a căpăta o formă rotundă. Se acoperă sferele obținute cu un bol.
- Se presoară suprafața de lucru cu făină. Fiecare sferă se scoate de sub bol și se modelează rulând-o pe suprafața de lucru.
- Trebuie să se obțină rulouri subțiri cât degetul mare de la mână (cam 1,7-2 cm).
- Se taie rulourile cu cuțitul în bucăți de 2 cm. Se așează bucățile de aluat pe tăvile presărate cu făină.
- Apoi se ia fiecare bucată de aluat și i se dă forma de gnocchi folosind o furculiță (se rulează fiecare bucată pe dinții furculiței).
- Se așează gnocchi pe un fund de lemn presărat cu făină.
- Acum, găluștele se vor fierbe sau se pot congela pentr a fi fierte atunci când vreți să le serviți.
- Pentru a fierbe gnocchi din cartofi violet aveți nevoie de o oală destul de mare, cam de 3-4 litri.
- Se pune apă cu puțină sare în oală și se așează pe foc. Când apa fierbe se pun găluștelele în oală, toate odată.
- Se amestecă folosind o lingură de lemn pentru ca găluștele să nu se lipească între ele.
- Apa nu tebuie să clocotească, iar pentru asta se va micșora intensitatea focului la nevoie.
- Când se ridică la suprafața apei, găluștele se scot cu o spumieră și se așează cu atenție într-o strecurătoare.
- La final, găluștele vor fi doar puțin umede iar excesul de apă va fi eliminat.
- Smântâna se pune într-o oală și se încălzește la foc mic fără a o fierbe.
- Când e caldă se ia de pe foc. Se adaugă brânza (de preferat grana padano) și se amestecă folosind o lingură de lemn.
- Gnocchi din cartof violet se servesc alături de acest sos din lactate peste care se presoară alunele mărunțite.
Se mai pot așeza pe farfurie ciuperci gătite după preferință.
Sursă foto: https://flic.kr/p/gPyuA5