gnocchi din cartofi violet 1 an

Gnocchi din cartofi violet (de la 1 an)

Masă

Gustare

Ocazie

Onomastică

Ingredient principal

Legume

Timp de preparare

30

Timp de gătire

40

Dificultate

ușor

Porţii

6 porții

Gnocchi din cartof violet, o rețetă care va avea cu siguranță succes, în special datorită culorii deosebite. Dar și aportul nutrițional este pe măsură!

Gnocchi din cartofi violet, o rețetă care va avea cu siguranță succes, în special datorită culorii deosebite. Dar și aportul nutrițional este pe măsură!

Gnocchi din cartofi violet

gnocchi din cartofi violet

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediente:
– 800 g cartofi violet
– 1 ou
–   linguriță de sare
– 350 g făină de grâu pentru compoziție (va mai fi necesară făină pentru rularea aluatului pe suprafața de lucru)
– 400 ml smântână
– 80 g brânză tare, maturată (grana padano, parmezan, cașcaval)
piper proaspăt măcinat
– 30 alune de pădure decojite

Mod de preparare:
Pentru a obține găluștele de cartofi violet vom prepara pentru început un aluat.
Prima dată se spală foarte bine cartofii și se pun într-o oală cu apă rece. În oală se adaugă o jumătate de linguriță de sare. Pentru a nu își pierde din calități, cartofii se fierb în coajă.
Oala se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă cam 20 de minute la foc mic. Cartofii se înțeapă cu furculița și se observă consistența acestora. Dacă mai este necesar, se mai lasă la fiert.

După ce s-au fiert cartofii, se scurg de apă și se lasă puțin timp la răcit. Se decojesc cât timp sunt calzi, la fel ca și cartofii obișnuiți. Apoi se taie și se pasează, după care se lasă la răcit.
Pentu a se răci repede se întinde piureul obținut pe o tavă curată, în strat subțire.
Separat, se bate oul cu un vârf de linguriță de sare. Amestecul se întinde peste cartofi astfel încât să se acopere cât mai bine tot piureul. Se amestecă piureul rece și oul bătut. Treptat, se adaugă 150 g de făină și se tot frământă compoziția. Se dă brânza pe răzătoare și se amestecă în aluat. Se frământă bine aluatul. Apoi se poate adăuga și restul de făină, frământând în continuare.

Se frământă aluatul pentru maxim 5 minute, ca să nu devină prea moale. Apoi se împarte coca în 8 părți care se modelează în palmă pentru a căpăta o formă rotundă. Se acoperă sferele obținute cu un bol.
Se presoară suprafața de lucru cu făină. Fiecare sferă se scoate de sub bol și se modelează rulând-o pe suprafața de lucru. Trebuie să se obțină rulouri subțiri cât degetul mare de la mână (cam 1,7-2 cm). Se taie rulourile cu cuțitul în bucăți de 2 cm. Se așează bucățile de aluat pe tăvile presărate cu făină.

Apoi se ia fiecare bucatță de aluat și i se dă forma de gnocchi folosind o furculiță (se rulează fiecare bucată pe dinții furculiței).

Se așează gnocchi pe un fund de lemn presărat cu făină. Acum, găluștele se vor fierbe sau se pot congela pentr a fi fierte atunci când vreți să le serviți.
Pentru a fierbe gnocchi din cartofi violet aveți nevoie de o oală destul de mare, cam de 3-4 litri.

Se pune apă cu puțină sare în oală și se așează pe foc. Când apa fierbe se pun găluștelele în oală, toate odată. Se amestecă folosind o lingură de lemn pentru ca găluștele să nu se lipească între ele. Apa nu tebuie să clocotească, iar pentru asta se va micșora intensitatea focului la nevoie. Când se ridică la suprafața apei, găluștele se scot cu o spumieră și se așează cu atenție într-o strecurătoare. La final, găluștele vor fi doar puțin umede iar excesul de apă va fi eliminat.

Smântânanse pune într-o oală și se încălzește la foc mic fără a o fierbe. Când e caldă se ia de pe foc. Se adaugă brânza (de preferat grana padano) și se amestecă folosind o lingură de lemn.
Gnocchi din cartof violet se servesc alături de acest sos din lactate peste care se presoară alunele mărunțite. Se mai pot așeza pe farfurie ciuperci, gătite după preferință.

Sursa foto: https://flic.kr/p/gPyuA5

Ingrediente

  • 800 g cartofi, violet
  • 1 ou
  • o linguriță de sare
  • 350 g făină de făină de grâu, pentru compoziție (va mai fi necesară făină pentru rularea aluatului pe suprafața de lucru)
  • 400 ml smântână
  • 80 g brânză, tare, maturată (grana padano, parmezan, cașcaval)
  • piper, proaspăt măcinat
  • 30 alune, de pădure decojite

Paşii necesari preparării

  1. Pentru a obține găluștele de cartofi violet vom prepara pentru început un aluat.
  2. Prima dată se spală foarte bine cartofii și se pun într-o oală cu apă rece. 
  3. În oală se adaugă o jumătate de linguriță de sare. 
  4. Pentru a nu își pierde din calități, cartofii se fierb în coajă.
  5. Oala se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă cam 20 de minute la foc mic. 
  6. Cartofii se înțeapă cu furculița și se observă consistența acestora. Dacă mai este necesar, se mai lasă la fiert.
  7. După ce s-au fiert cartofii, se scurg de apă și se lasă puțin timp la răcit. 
  8. Se decojesc cât timp sunt calzi, la fel ca și cartofii obișnuiți. 
  9. Apoi se taie și se pasează, după care se lasă la răcit. Pentu a se răci repede se întinde piureul obținut pe o tavă curată, în strat subțire.
  10. Separat, se bate oul cu un vârf de linguriță de sare. 
  11. Amestecul se întinde peste cartofi astfel încât să se acopere cât mai bine tot piureul. 
  12. Se amestecă piureul rece și oul bătut. 
  13. Treptat, se adaugă 150 g de făină și se tot frământă compoziția. 
  14. Se dă brânza pe răzătoare și se amestecă în aluat. Se frământă bine aluatul. 
  15. Apoi se poate adăuga și restul de făină, frământând în continuare. Se frământă aluatul pentru maxim 5 minute, ca să nu devină prea moale.
  16. Se împarte coca în 8 părți care se modelează în palmă pentru a căpăta o formă rotundă. Se acoperă sferele obținute cu un bol.
  17. Se presoară suprafața de lucru cu făină. Fiecare sferă se scoate de sub bol și se modelează rulând-o pe suprafața de lucru. 
  18. Trebuie să se obțină rulouri subțiri cât degetul mare de la mână (cam 1,7-2 cm). 
  19. Se taie rulourile cu cuțitul în bucăți de 2 cm. Se așează bucățile de aluat pe tăvile presărate cu făină.
  20. Apoi se ia fiecare bucată de aluat și i se dă forma de gnocchi folosind o furculiță (se rulează fiecare bucată pe dinții furculiței).
  21. Se așează gnocchi pe un fund de lemn presărat cu făină.
  22. Acum, găluștele se vor fierbe sau se pot congela pentr a fi fierte atunci când vreți să le serviți.
  23. Pentru a fierbe gnocchi din cartofi violet aveți nevoie de o oală destul de mare, cam de 3-4 litri.
  24. Se pune apă cu puțină sare în oală și se așează pe foc. Când apa fierbe se pun găluștelele în oală, toate odată.
  25. Se amestecă folosind o lingură de lemn pentru ca găluștele să nu se lipească între ele. 
  26. Apa nu tebuie să clocotească, iar pentru asta se va micșora intensitatea focului la nevoie. 
  27. Când se ridică la suprafața apei, găluștele se scot cu o spumieră și se așează cu atenție într-o strecurătoare. 
  28. La final, găluștele vor fi doar puțin umede iar excesul de apă va fi eliminat.
  29. Smântâna se pune într-o oală și se încălzește la foc mic fără a o fierbe.
  30. Când e caldă se ia de pe foc. Se adaugă brânza (de preferat grana padano) și se amestecă folosind o lingură de lemn.
  31. Gnocchi din cartof violet se servesc alături de acest sos din lactate peste care se presoară alunele mărunțite. 
  32. Se mai pot așeza pe farfurie ciuperci, gătite după preferință.

Comentarii