Brioşe cu afine, făină integrală și maia 12 luni

Brioşe cu afine, făină integrală și maia

Masă

Desert

Ocazie

Onomastică

Fel de mâncare

Desert

Ingredient principal

Fructe

Timp de preparare

20

Timp de gătire

20

Dificultate

ușor

Porţii

4 porții

Am descoperit această rețetă de brioșe cu afine, făină integrală și maia din nevoie, având mai multă maia decât puteam folosi. Metoda este ideală pentru făina integrală, care se hidratează pe o perioadă lungă.

O reţetă foarte simplă de brioșe cu afine, făină integrală și maia în care puteţi folosi resturile de maia, dacă obişnuiţi să faceţi pâine cu maia sălbatică. Despre beneficiile pâinii cu maia, puteți citi aici.

Ingrediente

Paşii necesari preparării

  1. Se amestecă maiaua cu făina integrală până când se omogenizează bine. Poți folosi o maia rămasă de la pâine, fără a fi hrănită.
  2. Vei obţine un aluat dens și ferm, care se aşază într-un bol cu un volum de 2-3 ori mai mare decât aluatul.
  3. Se acoperă aluatul cu o folie de plastic având grijă să nu rămână zone expuse la aer. Aluatul se va dubla în volum pe o perioadă lungă de timp, aşa că suprafaţa trebuie acoperită bine pentru a nu se usca. 
  4. Se lasă să stea la frigider pentru cel puţin 12 ore, dar nu mai mult de 48 de ore.
  5. Cu 2 ore înainte de a coace brioşele, se scoate aluatul de la rece şi se lasă la crescut la temperatura camerei.
  6. Când este timpul de copt, se preîncălzeşte cuptorul la 200 de grade Celsius şi, între timp, se pregăteşte aluatul.
  7. Aluatul dospit se omogenizează cu oul, uleiul, vanilia, scorţişoara și îndulcitorul. Se poate folosi un robot de bucătărie, însă, eu am amestecat cu un tel.
  8. Va rezulta un aluat moale, în care am adăugat bicarbonatul, chiar înainte de a-l pune în forme.
  9. Se pune puţin aluat pe fundul formelor, apoi se presară câteva afine, apoi aluat, afine și se acoperă cu aluat. Procedăm așa, pentru a evita să spargem afinele.
  10. Se coc pentru 20 de minute la 200 de grade Celsius sau până trec testul scobitorii.
  11. Se pot obţine 8-12 brioşe, în funcţie de mărimea formelor folosite.
Observaţie: Am folosit forme de silicon şi nu a fost necesară ungerea lor cu ulei/unt. Dacă ai forme care ar putea să se lipească întinde puţin ulei pe ele.

Sursă foto: Diversificare.ro