Litchi, sau lychee – un fruct exotic bun pentru copii

Litchi (în engleză Lychee) este un fruct exotic cu originile în China, ce este cultivat şi în Thailanda, Vietnam, India, Australia, Hawaii. În România mai este uneori scris și lichi, sau lici (licii), deși in dicționarul online al limbii române nu veți găsi acest cuvânt.

Fructul mai este numit şi “prună chinezească”, are dimensiunea de 2-4 cm, are o coajă aspră, de culoare roz sau roşie ce se desprinde uşor atunci când fructul este copt. Are gustul dulce de căpşune şi trandafir, iar atunci când e uscat, are gust de stafide.

Ce substanțe nutritive conține fructul lychee și ce beneficii aduce organismului?

Fructul conţine: vitamina C (100g de litchi acoperă necesarul zilnic de vitamina C), vitamina B, zinc, fier, betacaroten, calciu, magneziu, potasiu, fosfor.

Acest fruct exotic este benefic contra bolilor infecţioase, în prevenirea formării cheagurilor în sânge şi a celulelor canceroase. În plus, întăreşte sistemul osos, dinţii, menţine unghiile și parul sănătoase şi favorizează asimilarea fierului în organism. Fructul are proprietăţi diuretice şi digestive, are efect energic, scade tensiunea arterială şi favorizează formarea globulelor roşii.

Când pot introduce litchi în alimentaţia copilului?

Au fost foarte rare cazurile în care consumul de litchi a provocat reacţii alergice. Astfel că fructul poate fi introdus în alimentaţia copilului între 8-10 luni, dar să fie foarte bine copt. Este indicat ca atunci când copilul încearcă un aliment nou să urmaţi regula celor 4 zile şi să întrebaţi medicul pediatru dacă recomandă sau nu consumul alimentului respectiv.

Cum aleg şi cum ofer litchi copilului meu?

Când cumpăraţi litchii, e bine să urmăriţi ca acestea să aibă coaja uniformă, să nu aibă crăpături sau zone moi. Dacă sunt păstrate la temperatura camerei, fructele rezistă maximum 2-3 zile, de aceea este indicat să fie păstrate în frigider.

Înainte de a fi consumat, fructul se decojeşte deoarece coaja nu este comestibilă, se îndepărtează şi sâmburele din interior şi poate fi consumat ca atare sau în prăjituri, salate sau compoturi. Litchi poate fi consumat atât proaspăt cât şi uscat (se usucă după aceeaşi metodă ca şi stafidele).

Surse(en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Lychee
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/babyfoodexotics.htm#.UtEiKdJdX_z

Surse (ro):
http://terapienaturist.blogspot.ro/2011/02/litchi-un-fruct-bogat-in-minerale-si.html

Sursa foto: http://flic.kr/p/gFkLs