Spanacul și forța – poveste pentru copii sau adevăr?

Spanacul, originar din Persia, este o legumă cultivată astăzi în toată lumea, exceptând zona tropicelor. În China a început să fie cultivat în secolul 7, fiind un cadou trimis acolo de către de regele Nepalului. În Europa a ajuns mai târziu, în secolul 11, mai întâi în Spania. Pentru ceva vreme, spanacul a fost numit în Anglia “leguma spaniolă”.

Caterina de Medici iubea atât de mult această legumă încât la plecarea din Florența în Franța, datorată căsătoriei cu regele Franței, a luat împreună cu ea bucătarii care știau să gătească spanacul exact cum îi plăcea ei. Din acea perioadă, mâncărurile gătite pe pat de spanac păstrează eticheta “a la Florentine”.

Ce substanțe nutritive conține spanacul?

Spanacul este o sursă excelentă de vitamina K (ajută la menținerea sănătății oaselor), magneziu, mangan, acid folic, vitamina A, vitamina C, potasiu, vitamina B6, vitamina E, fier și calciu.

Deși spanacul are conținut ridicat de fier și calciu, acidul oxalic din el împiedică absorbția celor două substanțe, făcând ca doar o mică parte din cantitățile de fier și calciu din spanac să fie absorbite de către organism. Conform unor cercetări, acidul oxalic ar împiedica și absorbția calciului din alte alimente, ca de exemplu din laptele pe care bebelușul îl consumă.

Ideea că spanacul oferă o sursă importantă de fier organismului datează din anul 1870 și i se datorează doctorului E von Wolf. Ulterior, Popeye – personajul de desene animate atât de cunoscut copiilor, a ajuns să promoveze și să facă spanacul atât de popular.

Cifrele publicate în 1870 au rămas neschimbate până în anul 1937 când s-a descoperit faptul că cele corecte erau de fapt de ordinul a de zece ori mai mici, doctorul E von Wolf greșind locul unei virgule.

Deși fierul și calciul nu sunt punctele forte ale spanacului, numărul mare de vitamine și minerale din el îl fac să urce în topul celor mai sănătoase legume. Spanacul se numără în același timp între legumele cu potențialul cel mai ridicat de a preveni formarea celulelor canceroase.

Substanțele nutritive cu rol anti-inflamator conținute în spanac au și rol de antioxidanți. Vitamina C, vitamina E, zincul, manganul și seleniul sunt substanțe care previn apariția unor boli legate de procesele de oxidare. Probleme de presiunea arterială, ale vaselor de sânge dar și probleme de vedere se datorează proceselor de oxidare, care pot fi prevenite prin consumul de antioxidanți furnizați de spanac.

De la ce vârsă este potrivit spanacul pentru copii?

Conform recomandărilor din diverse surse, spanacul e bine de introdus în alimentația copiilor după vârsta de 10 luni. Există semne de întrebare și grijă deosebită îndreptată asupra nitraților din spanac, motiv pentru care el nu ar trebui oferit mai devreme de 10 luni copiilor. Din acest motiv, apa în care fierbe spanacul (care reține nitrații) e bine să fie aruncată.

Spanacul este unul dintre puținele alimente care conțin cantități măsurabile de oxalați – substanțe care se găsesc în mod natural în plante, animale și corpul uman. Dacă cantitatea de oxalați din organism ajunge la concentrație prea ridicată, oxalații pot cristaliza și cauza probleme de sănătate. Din acest motiv, persoanele cu probleme de rinichi este bine să reducă la minimum sau chiar să evite consumul de alimente care conțin oxalați.

Sfatul nostru ferm este ca înainte de a introduce spanacul în alimentația bebelușului, să consultați medicul pediatru.
Ca orice aliment nou, spanacul trebuie oferit în cantități progresive, urmând regula celor 4 zile și urmărind semne care indică o posibilă reacție alergică.

Cum se pregătește spanacul?

Spanacul face parte dintre legumele pentru care se recomandă fierberea în scopul eliminării acizilor pe care îi conține. Totodată prin fierbere spanacul capătă un gust mai dulceag.

S-a dovedit faptul că 50% din acidul oxalic conținut în spanac este eliminat prin fierbere.  În același timp și în același scop spanacul nu trebuie să fiarbă acoperit, prin aburii rezultați eliminându-se deasemeni acidul din spanac.

Spălați foarte bine spanacul; nervurile frunzelor au capacitatea de a reține mult praf și pământ. Clătiți frunzele în două-trei ape pentru a vă asigura că le-ați curățat cât se poate de bine. Pentru gătit folosiți doar frunzele, fără codițe. Puneți suficient de multă apă la fiert și când dă în clocot scufundați spanacul, pentru a-l fierbe în apă timp de 1 minut (dacă gătiți cantitate mare de spanac, așteptați ca apa să ajungă să dea din nou în clocot după introducerea frunzelor, contorizând din acel moment 1 minut pentru preparare). Puteți mărunți frunzele înainte de a le fierbe, dar și după fierbere.

Spanacul se poate consuma crud, în salate, fiert, sau pregătit la cuptor.

Cum aleg spanacul și cum îl conserv?

Spanacul crud trebuie să aibă frunze de culoare verde închis. Dacă culoarea lor pălește, apropiindu-se de galben sau dacă frunzele sunt moi, fără vlagă, aveți un motiv bun să căutați spanac mai proaspăt, cu calități nutritive nealterate.

Odată cumpărat, spanacul rezistă la frigider, învelit într-o pungă de plastic din care se scoate aerul cât mai bine, timp de 3-4 zile. Nu spălați spanacul înainte de depozitare, întrucât apa va grăbi procesul de degradare a legumei.

Deși spanacul nu va oferi bebelușului forțe nebănuite imediat după ce este mâncat, la fel ca lui Popeye, aveți încredere în calitățile lui nutritive de necontestat, care vor menține copilul sănătos și plin de vitalitate. Popeye a dovedit că avea totuși gusturi bune de fiecare dată când desfăcea conserva cu spanac! Se pare că avea un nutriționist înțelept.


Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Spinach
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=43
http://www.innvista.com/health/foods/vegetables/spinach.htm
http://www.homemade-baby-food-recipes.com/spinach-baby-food.html

Sursă foto: http://flic.kr/p/84Xq9h

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it