Sharonul, denumit științific Diospyros (fructul zeilor) mai apare și sub denumirea de curmal japonez sau măr chinezesc. Denumirea de sharon a fost atribuită de către israelieni după numele câmpiei pe care se cultivă aceste fructe minunate, în ciuda faptului că sunt originare din China.
De culoarea portocalei, sharonul are formă asemănătoare cu cea a roșiei și textură precum mărul cu deosebirea că nu conține semințe. Gustul este îmbietor, fiind o combinație de piersică și pepene galben.
Un alt fruct înrudit cu sharonul și cu care adesea este confundat este fructul kaki, de care se deosebește însă prin formă și prin substanțele nutritive specifice.
Ce substanțe nutritive conține sharonul și ce beneficii aduce?
Sharonul conține o cantitate dublă de fibre în comparație cu mărul, este bogat în glucoză, vitamina B și vitamina C, calciu, fosfor, fier și magneziu. Vitamina A și betacarotenul ajută la prevenirea problemelor de vedere.
Pe lângă substanțele importante se mai numără și conținutul de tanin care reduce riscul bolilor cardiovasculare, hipertensiunea, diabetul și problemele cu ficatul. Acest fruct era folosit încă din timpuri străvechi ca fruct medicinal în China, fiind utilizat ca remediu împotriva gripei sau a diareei. Studiile arată beneficiile consumului de sharon în prevenirea cancerului, a osteoporozei și în ameliorarea bolii Parkinson.
Când pot introduce sharon în alimentația copilului?
Sharonul se poate introduce în alimentația copilului de la 8 luni deoarece nu este cunoscut ca fiind un fruct ce produce alergii, în schimb are un gust bun și este simplu de preparat. La fel ca în cazul oricărui aliment nou pe care i-l oferiți celui mic, este recomandat să consultați înainte medicul pediatru și să urmați regula celor 4 zile.
Cum aleg și cum ofer sharonul?
Sharonul copt are o culoare intensă portocaliu spre roșu, este moale la atingere ca o caisă coaptă, coaja sa este lucioasă, iar forma este rotundă. Fructul copt poate fi păstrat în frigider până la 12 zile fără a-și schimba gustul. Dacă fructul nu este copt complet (se simte ca mărul la atingere) poate fi lăsat la temperatura camerei învelit în hârtie. Acesta se consuma de preferat fără coajă care poate fi ușor îndepărtată ca la măr.
Datorită gustului său dulce se consumă fie în stare naturală fie în salate, smoothie-uri, cu iaurt sau poate fi folosit în diverse prăjituri.
Surse (en):
http://www.sharon-fruit.com/fresh-sharon-fruit.html
http://www.naturespride.eu/our-products/product-detail/sharon-fruit/
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/persimmonbabyfoodrecipes.htm#.UqdIs-JiW_Q
Sursa foto: http://flic.kr/p/bkE43m