Mandarine şi clementine, cu un pas înaintea răcelii

mandarineMandarinul, un arbust verde tot timpul, este un soi de portocal, dar cu dimensiuni mai mici. Acesta este originar din Asia, zonele tropicale şi  subtropicale. Clementinele sunt rezultatul unei încrucişări dintre mandarine şi portocale amare. Acestea sunt cultivate in Africa de Sud, Spania, Maroc. Diferenţa dintre clementine şi mandarine constă în lipsa sâmburilor la clementine.

Aceste două fructe citrice sunt consumate în special iarna, fiind benefice pentru sistemul imunitar, datorită conţinutului mare de vitamina C.

 Ce substanțe nutritive conțin mandarinele şi clementinele și ce beneficii au?

Fructele conţin din belşug vitamina Cvitamina A, vitamina D, betacaroten, vitamina E, calciu, fosfor, magneziu şi foarte puţine calorii (aproximativ 50 calorii/100g).

Datorită conţinutului mare de vitamina C, atât mandarinele, cât şi clementinele,  previn răcelile (întărind sistemul imunitar) şi anemiile (crescând pofta de mâncare). Cele două fructe sunt benefice pentru vedere, pentru ficat, pentru digestie, pentru sistemul nervos central şi pentru reducerea stresului. De asemenea, consumul regulat de mandarine şi clementine previne formarea cheagurilor în sânge şi a pietrelor la rinichi.

Când pot introduce mandarinele şi clementinele în alimentaţia copilului?

Fiind fructe citrice, nu au factori alergeni, dar pot cauza probleme digestive (din cauza acidităţii). Aşa că, e indicat să fie oferite copiilor după vârsta de 1 an. Ca în cazul oricărui alt aliment nou introdus în alimentația copilului, vă recomandăm să consultați medicul pediatru și să urmați regula celor 4 zile.

Cum aleg şi cum ofer mandarinele şi clementinele copilului?

Sezonul manadarinelor şi clementinelor este din noiembrie până în aprilie. Atunci când le alegeţi, căutaţi-le pe cele grele, fără zgârieturi sau pete maronii. Evitaţi cumpărarea fructelor prea moi. Se pot păstra aproximativ 3 zile la temperatura camerei, apoi se pot păstra în frigider pâna la 14 zile.

Fructele se pot consuma ca atare (după ce sunt decojite), în salate de fructe, în prăjituri, sub formă de suc sau gem. Dacă alegeți fructe organice, coaja poate fi folosită pentru prepararea ceaiurilor sau în prăjituri.

Surse(ro): 
http://www.nutritie-sanatoasa.ro/articol/Legume,Fructe/Fructe/855/
http://www.foodart.ro/articole/clementina-bogata-in-vitamina-c/

Surse(en):
http://homecooking.about.com/od/foodstorage/a/mandarinstorage.htm

Sursa foto: http://flic.kr/p/9ogjXw