rețetă simplă de pâine cu maia 1 an

Rețetă simplă de pâine cu maia

Masă

Prânz

Fel de mâncare

Pâine

Ingredient principal

Pâine & aluaturi

Timp de preparare

60

Timp de gătire

40

Dificultate

ușor

Porţii

4 porții

Rețetă simplă de pâine cu maia – azi coacem pâine! O pâine adevărată cu maia, făină integrală, apă și sare. Încercați și voi?

Rețetă simplă de pâine cu maia – azi coacem pâine! O pâine adevărată cu maia, făină integrală, apă și sare. Încercați și voi?

Ingrediente

Paşii necesari preparării

  1. Dacă păstrați maiaua la frigider (procedând astfel e nevoie să o hrăniți doar o dată pe săptămână, deci e o variantă mai comodă pentru o mămică ocupată) e nevoie să o scoateți la temperatura camerei cu 8-12h înainte de momentul în care doriți să începeți să faceți pâine (de exemplu o puteți scoate din frigider seara, iar dimineața să începeți să faceți pâinea). 
  2. Dacă maiaua stă deja la temperatura camerei puteți sări peste această etapă, însă amintiți-vă să o hrăniți zilnic cu cantități egale de apă și făină.
  3. A doua zi dimineață, într-un bol încăpător, cântăriți 150gr maia, 300gr apă, 300 gr făină integrală și 150 gr făină albă. 
  4. Amestecați bine, omogenizând compoziția, fără a o frământa încă. 
  5. Acoperiți bolul cu o folie de plastic și lăsați să se odihnească 30-40 minute. 
  6. Între timp hrăniți maiaua care v-a rămas cu 75 gr făină (de preferat făină de secară) și 75 gr apă, amestecați bine, puneți amestecul într-un borcan încăpător cu capac și introduceți în frigider (borcanul trebuie să fie suficient de mare pentru că maiaua proaspăt hrănită își va dubla volumul chiar și în frigider).
  7. După ce au trecut cele 30-40 de minute în care aluatul s-a odihnit, adăugați sarea și începeți să frământați timp de 10 minute cu mâna sau cu ajutorul robotului de bucătărie/ mașinii de pâine. 
  8. Veți observa că deși este lipicios la început, aluatul este ușor de frământat. Acoperiți bolul și lăsați aluatul la dospit aproximativ 3 ore.
  9. După ce a trecut prima perioadă de dospire, răsturnați aluatul pe blatul de lucru ușor înfăinat și aplatizați-l ușor încercând să scoateți bulele de aer din el. 
  10. Dați-i o formă ovală sau rotundă și așezați-l într-o formă de copt sau într-un vas rotund potrivit pentru cuptor (tapetat cu făină sau cu hârtie de copt). 
  11. Acoperiți cu folie și lăsați-l la temperatura camerei pentru a doua dospire, timp de 2-3 ore (în funcție de temperatura mediului ambiant: iarna mai mult, vara mai puțin).
  12. Crestați aluatul ușor cu lama unui cuțit și introduceți-l împreună cu forma în cuptorul încins în prealabil (200-250C). 
  13. Pâinea are nevoie de aproximativ 40 minute să se coacă, veți ști că e coaptă suficient dacă e frumos rumenită și sună a gol dacă este lovită la fund. 
  14. Scoateți pâinea din formă și lăsați să se răcească complet înainte de a o tăia.

Sursă foto: Diversificare.ro

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it