Probioticele sunt microorganisme vii, numite și bacterii “prietenoase”, prezente în mod natural în tractul digestiv, având un rol esențial în menținerea stării generale de sănătate.
Care este rolul probioticelor în organism ?
În primul rând bacteriile benefice împiedică dezvoltarea bacteriilor patogene în organism. Intestinul conține între 70% și 80 % din totalul celulelor producătoare de anticorpi ale organismului uman, iar probioticele stimulează imunitatea și producerea de imunoglobuline, sintetizează o serie de vitamine necesare organelor interne și contribuie la menținerea unui sistem digestiv sănătos.
În urma tratamentelor repetate cu antibiotice, în special a celor cu spectru larg, a administrării de anticoncepționale, a stresului și a stilului de viață nesănătos, o mare parte din aceste bacterii sunt distruse și astfel crește și sensibilitatea la boli și infecții.
În astfel de cazuri este bine să suplimentăm consumul de alimente care conțin probiotice, dar și prebiotice care susțin proliferarea bacteriilor ” bune ” în zona colonului sau de ce nu, să apelăm la produsele speciale disponibile în farmacii.
Care sunt cele mai bune surse de probiotice și prebiotice?
Iată câteva surse naturale de prebiotice:
- cereale integrale
- banane
- năut
- sfeclă roșie
- ceapă
- usturoi
- cicoare
- anghinare
- spirulină
Ele trebuie consumate înaintea probioticelor sau împreună cu ele pentru a avea efectul dorit.
Principalele surse de probiotice sunt:
- kefirul nepasteurizat (știm că bacteriile de fermentație sunt sensibile la temperaturi mai mari de 60 grade Celsius)
- iaurtul simplu de casă nepasteurizat, de preferat făcut cu lapte din surse bio
- smântâna naturală fermentată, nepasteurizată
- murături obținute prin fermentare naturală, fără adaos de oțet ( borș, varză acră)
- păstura de albine – un polen fermentat cu conținut foarte ridicat de bacterii lactice
Pentru a nu perturba echilibrul deosebit de fragil al microflorei intestinale este bine să evităm consumul de antibiotice fără a efectua analize specifice de laborator care dovedesc prezența unor bacterii patogene sensibile la astfel de medicamente (antibiogramă).
De asemenea sunt foarte importante stilul de viață și alimentația deoarece consumul de dulciuri rafinate și mâncăruri procesate din comerț, precum și stresul cotidian combinat cu sedentarism contribuie la acumularea de toxine la nivelul intestinelor și apoi în întreg organismul împiedicând astfel înmulțirea bacteriilor benefice și făcându-le loc celor dăunătoare.
Surse (en):
http://nccam.nih.gov/health/probiotics/introduction.htm
http://www.ehow.com/how_5030045_prebiotics-probiotics.html
http://blog.sfgate.com/sfmoms/2009/02/25/probiotics-good-for-kids/
http://drbenkim.com/articles-probiotics.html
Surse (ro):
http://www.eva.ro/dietafitness/nutritie/ce-sunt-probioticele-si-de-ce-avem-nevoie-de-ele-articol-23306.html
http://www.armonianaturii.ro/Probioticele-bacteriile-intestinale-prietenoase.html*articleID_1099-articol
http://adevarul.ro/sanatate/dieta-fitness/probioticele-aliatelesistemului-imunitar-1_50ae8def7c42d5a6639dd91f/index.html
http://www.remediu.ro/articole/articol/393/ce-sunt-probioticele-si-sursele-cele-mai-bune-de-acid-lactict
Sursa foto: http://flic.kr/p/89wLpM