Cum acrim ciorbele (partea I)

Ciorbele și supele se găsesc în alimentația tuturor popoarelor. Variantele sunt nenumărate, depinzând de gusturi, sezon și climatul zonei în care se prepară. Dar un lucru este sigur, tuturor copiilor diversificați li se oferă supe sau ciorbe pentru că sunt ușor de servit și digerat, se pot realiza în orice etapă a diversificării dar și pentru aportului lor nutritiv.
Se consumă ca prim fel al mesei, pregătind stomacul și digestia. Deci sunt indispensabile în alimentația corectă și sănătoasă a copiilor și adulților.
Ce face diferența între o ciorbă și o supă este că prima e acră, dându-i acea prospețime specifică. Practica acririi ciorbelor este cunoscută în bucătăria Asiei de est si de sud-est și în zona Balcanilor.
În România se folosesc diverse metode de acrire a ciorbelor, fiecare zonă a țării având varianta preferată. Împreună le vom explora pe toate și eu zic că merită să le încercați pe fiecare în parte. Astfel îi veți expune și pe cei mici la o gamă mai largă de gusturi.

1. Zeamă de murături: varză, gogonele, castraveți murați.

Datorită procesului de fermentație prin care trec legumele murate, zeama în care stau conține și ea acele substanțe benefice. Condimentele folosite la crearea murăturilor vor lăsa un plus de gust și în ciorba acrită astfel. Se folosește pentru a acri ciorbe în Transilvania, Dobrogea.
Metodă: după ce toate ingredientele ciorbei au fiert se adaugă zeama de la murături apoi se mai dă un clocot și se stinge focul.
Murăturile conțin în general multă sare. Dacă ciorba pregătită astfel este destinată copiilor (peste 1 an), nu mai adăugați sare în ciorbă.

2. Borș
După cum am văzut în articolul dedicat, borșul este plin de vitamine (complexul B), stimulează digestia și este recomandat copiilor încă de la 6 luni.
Cu borș se acresc ciorbele (denumite în acest caz tot “borș”) în Moldova, Muntenia, Dobrogea.
Metodă: borșul se fierbe separat înainte de a-l adăuga la ciorbă. Cantitatea depinde de gusturi. Se adaugă după ce toate ingredientele au fiert. Se mai dă un clocot și se stinge focul. Adăugăm verdeață, acoperim vasul cu un capac și lăsăm toate acele gusturi să se combine. Putem servi după 15 minute.

3. Oțet
Stimulează digestia, este antibacterian.
Cu oțet se acresc ciorbele în Transilvania, Dobrogea. Se pot acri astfel ciorbele cu carne și pește.
Metodă: oțetul se adăugă la sfârșitul procesului de fierbere (2-3 linguri, în funcție de cantitatea de lichid), se mai dă un clocot și se stinge focul.
Este de preferat oțetul obținut natural, iar în mâncarea copiilor oțet de mere, datorită acidității mai scăzute.

4. Suc de lămâie, suc de lime
Lămâia este un tonic natural deci perfect pentru o ciorbă proaspătă.
În Banat gospodinele acresc ciorbe cu suc de lămâie.
Exemple: ciorbe “a la grec”, ciorbe de legume, cu sfeclă, ciorbă nepreparată termic de iaurt.
Metodă: Sucul de lămâie se adaugă la final, după ce am stins focul. Pentru o oală mare avem nevoie de sucul a 3-4 lămâi.
Dacă folosiți lime (ca în Mexic), rețineți că acestea sunt mai acide și că nu e nevoie de o cantitate tot atât de mare de suc de lime.

Sursă foto: http://flic.kr/p/3KLmFT

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it