Cum acrim ciorbele (partea a II-a)

Pentru a crea ciorbe diferite ca aspect și în același timp bogate la gust, folosiți supă de bază.

Găsiți pe site o rețetă simplă de supă de bază (în 2 variante) sau puteți crea propria variantă.
Se pot prepara câțiva litri odată și păstra la frigider câteva zile sau la congelator 3 luni. Dacă alegeți ultima variantă, procedați așa: după ce s-a răcit, puneți supa în vase separate de plastic, cu capac (de 500 ml-1 L ). După ce a congelat o puteți transfera ușor în pungi pentru a ocupa mai puțin spațiu și pentru a nu ține blocate vasele de plastic.

În prima parte v-am prezentat 4 ingrediente cu care putem acri ciorbele (zeamă de murături, borș, oțet, lămâie- fie ea galbenă sau verde). Astăzi, vă oferim alte 5 variante, tot la fel de îndrăgite și populare printre gospodine:

5. Corcodușe

Irina, cititoarea noastră, ne spune că în Galați (Vrancea) ciorbele se acresc cu gorgoaze (zarzăre, corcodușe).
Corcodușele conțin vitamina C, fier, magneziu, fosfor, pectine, vitamine din complexul B, calciu.
Metodă: corcodușele se culeg verzi. Se fierb separat aproximativ 15 minute. Se pasează (cu ajutorul unei site) până când rămân doar cojile și sâmburii. Pasta obținută se adaugă in ciorbă după ce toate ingredientele au fiert. Fierbem ciorba încă 5 minute după care stingem focul.

6. Vișine
Cu mândrie spun că știu metoda asta de la mama mea.
Metodă: adăugăm vișinele în ciorbă în ultimele 10 minute de fierbere. Aveți nevoie de aproximativ 1/2 kg de vișine la o oală de 3 litri. Puteți suplimenta cu borș pentru a obține gustul acru dorit.
Vișinele se pot utiliza în ciorbe de sezon, cu multe legume. Exemple: ciorbă de fasole verde și vișine sau ciorbă de cartofi cu multe verdețuri.

7. Roșii
Cu acreala lor specifică roșiile dau un plus de gust și culoare ciorbelor.
Semințele roșiilor sunt nedigerabile. Utilizați această metodă simplă pentru a adăuga roșii tăiate
cuburi în ciorbele voastre, fără sâmburi. Secționați roșia pe orizontală. Din cele 4 camere ale roșiei scoateți semințele foarte ușor cu degetul. Așezați fiecare jumătate a roșiei cu latura stabilă în jos. Tăiați vertical, apoi perpendicular pentru a ieși cuburi.
Metodă: Roșiile se adaugă în ciorbe spre final, când toate celelalte ingrediente sunt aproape pătrunse. Mai fierbeți 5-10 minute.
Bulionul, sucul sau pasta de roșii se pot folosi împreună cu roșiile pentru a suplimenta gustul de acru sau pentru o culoare mai intensă.

8. Zer
De când am aflat beneficiile zerului, aș vrea să îl folosesc cât mai des. O metodă simplă de integrare a zerului în meniul copiilor este chiar acrirea ciorbelor.
În Ardeal sunt preferate ciorbele acrite cu zer. Câteva exemple de ciorbe: cu cartofi, de pui cu spanac.
Metodă: se adaugă în ciorbă la sfârșit, după ce toate ingredientele au fiert. Se mai ține până dă semne de fierbere și se ia de pe foc, fără a da în clocot.

9. Lapte acru (bătut, kefir sau iaurt)
Metodă: într-un castron amestecați-l cu sare cu ajutorul unui tel (pentru a nu se transforma într-o masă compactă când se adaugă în oală). Apoi turnați câte un polonic de lichid din ciorbă pentru ca temperatura laptelui acru să se apropie cât mai mult de cea a ciorbei.
Se adaugă în ciorbă la sfârșit, se mai dau câteva clocote apoi stingem focul.
Un exemplu: ciorbă de spanac cu iaurt.

Interesant de știu: în Polonia unele ciorbe se acresc cu făină de secară fermentată (un fel de maia).
Borșul rusesc (borscht) se acrește cu roșii și suc de sfeclă fermentat.

Sursă foto: http://flic.kr/p/dwdNd8