Cel mai sănătos mod de a mânca este cel de-a te juca!

Oare câți copii au auzit măcar odată fraza: “NU TE MAI JUCA CU MÂNCAREA!”? Cred că foarte mulți. Și eu mă număr printre ei, din păcate. Asta totuși nu m-a împiedicat să încep să mă joc cu mâncarea atunci când am crescut.

Cel mai mult îmi place să mănânc cu mâna. Mâncând cu mâna, alimentele capătă o nouă dimensiune. Este uimitor cum la o simplă atingere, mâncărurile devin absolut savuroase. Cu siguranță, ăsta e un bun motiv pentru care grătarul, hamburgerii, nachos sau sandwich-urile sunt atât de populare în întreaga lume.

Mâinile sunt un instrument extrem de sofisticat, ce transmit constant creierului și stomacului mesaje despre natura, temperatura, textura sau consistența alimentelor ce urmează a fi consumate sau respinse, după caz. Mâinile împreună cu ochii și nasul pregătesc întregul sistem digestiv pentru ceea ce urmează, chiar înainte ca alimentele să ajungă în gură.

Pe toate astea le-am descoperit târziu. Însă nu prea târziu, pentru că fetiței mele îi ofer plăcerea de a se juca cu mâncarea aproape la fiecare masă. Și facem din masă o joacă de-a murdăritul, mâncatul, desenatul sau curățatul care ne face pe amândouă să râdem în hohote.

Nu vă faceți griji pentru murdărie. O metodă eficientă este să folosiți o perdea de baie de plastic, de exemplu, pe care o puteți pune sub scaunul de masă al copilului.

A te bucura de mâncare este o abilitate. Lipsa ei împreună cu un comentariu de tipul “Mănâncă tot din farfurie!” i-a făcut pe unii copii să aibă o teamă legată de mâncare. Alții au devenit mofturoși. Și asta doar pentru că nu le-a fost permis să experimenteze gusturile și mâncărurile.

Bine, bine, treaba asta cu mâncatul cu mâna e de făcut mai mult acasă, de acord. E foarte bine să vă învățați copiii cum să folosească și instrumentele de mâncat. Însă explicați-le de ce unele situații cer anumite comportamente. Astfel veți asista la cât mai puține “incidente”.

Încurajați-vă copiii să se joace cu mâncarea cât mai mult. Cu răbdarea părintească de partea lor, vor învăța lucruri noi și se vor distra deopotrivă.

Sursa: “Brain Child-How Smart Parents Make Smart Kids” – Tony Buzan
Sursa foto: http://flic.kr/p/4MdLiB

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it