plăcintă cu mac 3 ani

Plăcintă cu mac (de la 3 ani)

Masă

Desert

Ocazie

Onomastică

Fel de mâncare

Desert

Ingredient principal

Pâine & aluaturi

Timp de preparare

25

Timp de gătire

35

Dificultate

ușor

Porţii

5 porții

Plăcintă cu mac – de la cozonac la plăcinte, umplutura de nucă se poate înlocui foarte bine cu umplutură cu mac iar gustul este într-adevăr deosebit de bun!

Plăcintă cu mac – de la cozonac la plăcinte, umplutura de nucă se poate înlocui foarte bine cu umplutură cu mac iar gustul este într-adevăr deosebit de bun!

Plăcintă cu mac

cozonac cu mac

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediente:
– 3 ouă
– 250 ml lapte sau apă
– 1 kg făină de grâu
– drojdie cât o nucă
– coaja de la o lămâie
– 500 gr mac
– 100 ml lapte fierbinte
– 200 gr zahăr brun

Mod de preparare:
Prima dată se zdrobeşte macul în mojar de lemn sau se presează cu sucitorul pentru a se sparge seminţele. Apoi se pune macul înt-un vas şi se toarnă laptele fierbinte peste el pentru a se umfla.

Se pregăteşte aluatul astfel: într-un vas mai larg se pun 250 ml lapte călduţ sau apă în care se dizolvă drojdia. Apoi se adaugă două ouă şi coaja de lămâie rasă şi se amestecă puţin cu mâna. Se adaugă la început 500 grame de făină amestecând şi apoi se tot frământă coca adăugând făină până când aluatul nu se mai lipeşte de mână. Pentru a fi mai uşor de frământat se mai poate folosi cam o lingură de ulei. Coca obţinută se lasă la crescut 30 de minute.

Între timp se adaugă peste mac zahărul şi un ou şi se amestecă folosind o lingură. Aluatul se întinde într-o foaie groasă de 0,5 -1 cm şi se taie în formă de pătrate care se umplu. Se aşează în tavă şi se ung cu gălbenuş de ou folosind o pensulă. În funcţie de preferinţe se pot face şi sub forma de ruladă, caz în care nu se mai taie foaia.

Plăcintele se coc la foc mediu timp de 35 de minute. Când se scot din cuptor se acoperă imediat cu un prosop gros pentru a li se înmuia crusta de deasupra. Cine doreşte le poate da cu miere când sunt reci.

Sursa fotohttp://flic.kr/p/bKqr4p

Ingrediente

Paşii necesari preparării

  1. Prima dată se zdrobeşte macul în mojar de lemn sau se presează cu sucitorul pentru a se sparge seminţele.
  2.  Apoi se pune macul înt-un vas şi se toarnă laptele fierbinte peste el pentru a se umfla.
  3. Se pregăteşte aluatul astfel: într-un vas mai larg se pun 250 ml lapte călduţ sau apă în care se dizolvă drojdia. 
  4. Apoi se adaugă două ouă şi coaja de lămâie rasă şi se amestecă puţin cu mâna. 
  5. Se adaugă la început 500 grame de făină amestecând şi apoi se tot frământă coca adăugând făină până când aluatul nu se mai lipeşte de mână. 
  6. Pentru a fi mai uşor de frământat se mai poate folosi cam o lingură de ulei. Coca obţinută se lasă la crescut 30 de minute.
  7. Între timp se adaugă peste mac zahărul şi un ou şi se amestecă folosind o lingură. 
  8. Aluatul se întinde într-o foaie groasă de 0,5 -1 cm şi se taie în formă de pătrate care se umplu. 
  9. Se aşează în tavă şi se ung cu gălbenuş de ou folosind o pensulă. În funcţie de preferinţe se pot face şi sub forma de ruladă, caz în care nu se mai taie foaia.
  10. Plăcintele se coc la foc mediu timp de 35 de minute. 
  11. Când se scot din cuptor se acoperă imediat cu un prosop gros pentru a li se înmuia crusta de deasupra. Cine doreşte le poate da cu miere când sunt reci.

Comentarii